autisme zoon

Autisme en een nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar. Voor veel kinderen is het weer wennen. Vroeg opstaan, veel moeten, veel veranderingen. Voor mijn oudste zoon met autisme is het echt weer aanpassen.

Veel veranderingen bij een nieuw schooljaar

Mijn oudste gaat naar het vierde leerjaar. Dat betekent een ander gebouw, want de oudsten zitten ergens anders. Maar ook andere leerkrachten, nieuwe regels, andere gewoontes, een nieuwe ondersteuner. Veel veranderingen dus. We merken dat hij het moeilijk heeft. Op school gedraagt hij zich prima. Hij houdt zich een hele dag in, maar als hij thuiskomt, dan is het genoeg geweest. Hij weet met zichzelf geen blijf. Daagt zijn broers uit, zet een grote mond op. Kan heel boos worden voor iets kleins. We weten dat het lastig is voor hem, maar dat is het voor ons ook.

Veel mildheid en ploeteren

Huiswerk is er vaak teveel aan. Om nog maar te zwijgen over hobby’s. Hij heeft een druk schema met twee keer notenleer in de week. Ook nog therapie en instrument. Soms vraag ik me af of hij niet teveel op zijn bord heeft. De avonden zijn hier van brandjes blussen en ploeteren. Gelukkig begrijp ik nu beter waar zijn gedrag vandaan komt. Hij heeft het lastig en weet niet hoe hij ermee om moet gaan. Daarom proberen we ook mild te zijn. Voor hem. Maar ook voor ons. Hem moed inspreken, zijn zorgen wegnemen en tonen dat het oké is om zich even wat minder te voelen.

Veel veranderingen zijn lastig

Veel veranderingen zorgen ervoor dat hij zijn houvast kwijt is. Hij raakt in de war. Heeft nood aan structuur. We wisten dat het pittig ging worden. Maar tussen weten en er echt in zitten, dat is nog iets anders. Soms vervloek ik zijn autisme. Gelukkig weten we nu al beter hoe we ermee om moeten gaan. Dat het wel weer rustiger wordt, als hij zijn draai vindt. We doen allemaal ons best. Dat blijven we doen, voor hem.

Is het schooljaar ook weer pittig voor jullie?

Lees ook: Zit mijn zoon met autisme beter op een aangepaste school?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

4 reacties

Een reactie achterlaten