autisme kind aangepast school
autisme zoon

Zit mijn zoon met autisme beter op een aangepaste school?

Mijn oudste zoon heeft sinds hij 6 is, de diagnose autisme. Hij staat al een jaar op de wachtlijst voor het buitengewoon onderwijs. Een aangepaste school met minder prikkels. Maar is dit de beste optie voor hem? Vorig jaar zou ik ja geantwoord hebben, nu weet ik het niet meer zeker.

Een aangepaste school, is dat de beste optie?

We komen van ver. Het eerste leerjaar was voor ons de hel. Hij kwam elke dag helemaal overprikkeld thuis van al die grote veranderingen. We zagen dat hij zich niet goed voelde. Dat brak mijn hart. Dus begonnen we te lezen, zochten we hulp, volgden we cursussen en deden we aanpassingen. Zodat hij rust zou vinden. Die rust heeft hij vandaag. Hij is gelukkig en daar zijn we zo dankbaar voor.

Ook op school zijn er aanpassingen

Ook de school deed haar best. Ze zorgden voor een ondersteuner. De juf volgt hem extra op, vooral op vlak van schrijven. Er is een stilteplek waar hij steeds naar toe kan gaan. Hij heeft een goede vriendengroep, die echt zorgen voor hem. We gaan twee middagen thuis eten, zodat hij even tot rust kan komen, want de speelplaats blijft druk. Hij gaat naar het Reva en zit daar in een stroomweg groep waar ze sociale vaardigheden leren. We worden heel goed omringd, ook omdat we die hulp toegelaten hebben. Daarom doet hij het vandaag zo goed.

autisme kind begrijpen

Hij doet het goed op school

Enkele weken geleden was er een MDO op school. Mijn hart zei buitengewoon onderwijs, want ik wil het beste voor hem. Maar eigenlijk is hij nu ook gelukkig. Het CLB zei dat ze met alle info die ze nu hoorden, geen attest kunnen schrijven om over te schakelen. Ik had zin om te wenen. Al die twijfels hadden we al eens gehad en toen had ik beslist dat we zouden schakelen. Maar nu zou hij ook gewoon kunnen blijven?

Weer twijfels, welke school kiezen we

Ik weet het dus even niet meer. De glazen bol zou ik nu heel graag hebben. Om te zien wat we moeten doen. Natuurlijk ben ik heel trots op hem. Volgend jaar moet hij naar een ander schoolgebouw, want vanaf het vierde leerjaar zitten ze bij de grote kinderen. Dus een nieuwe school, nieuwe juffen/meesters, al die veranderingen. Dit zal voor hem moeilijk zijn. Maar zijn vrienden zullen er gelukkig wel zijn.

Het lastigste is, dat wanneer je nee zegt tegen een open plaats, je weer helemaal onderaan belandt op de wachtlijst. Misschien is het nu niet nodig, maar volgend jaar wel?

Dag per dag

We moeten nu nog niet beslissen. Dag per dag, dat is mijn motto geworden. We zijn wel heel blij dat het nu zo goed gaat. Alleen het slapen lukt echt niet. Maar ook daar zoeken we verder. Voor hem.

Gaan jullie kindjes met autisme naar een aangepast school?

Lees ook: kampen voor kinderen met autisme

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

6 reacties

  • Els Van Daele

    Oh, je beschrijft precies onze zoon en onze twijfels! Onze zoon zit nu in het 4de leerjaar in het reguliere onderwijs, is sociaal, heeft veel vrienden, krijgt ondersteuning,… Wij hebben alvast beslist om hem zijn lager volledig in deze school te laten doen, hij heeft er veel vrienden, zijn broers gaan er ook,… Maar ik lig nu al wakker voor het middelbaar: kiezen we dan wel voor een aangepaste school, gesteld dat we al een plaatsje zouden vinden?

Een reactie achterlaten