boekentips en inspiratie
Boekentips

Boekentips en inspiratie: februari

Boekentips en inspiratie

Vandaag wil ik jullie graag inspireren met mijn boekentips. Eén van mijn doelen dit jaar is 36 boeken lezen, want volgende week word ik 36. Vooral omdat ik nu ’s avonds veel minder tv kijk en me vaker verdiep in een goed boek #nevernotreading. Bij andere bloggers zoals Fieke en Evi zie ik vaak boekentips verschijnen en dat vind ik heel handig als ik in de bibliotheek sta. Hier komen ze:

  • Hoe lang gaat papa nog gestorven zijn? – Hannelore Bedert

De man van zangeres Hannelore Bedert, Stijn, overleed op 17 februari 2019 onverwacht aan hartfalen. Hij was 40 jaar. Hannelore bleef achter met hun twee kinderen: Hoppe en Polly. Voor het tijdschrift Libelle schreef ze een reeks columns over haar leven als alleenstaande moeder. Deze columns én enkele nieuwe teksten zijn nu gebundeld in een boekje met de hartverscheurende titel Hoelang gaat papa nog gestorven zijn?

De stukjes beschrijven de reacties van de kinderen op de dood van hun vader: de onverwachte, de verdrietige, de poëtische, de grappige, de geniale. “Jij mag geen hartgeval hebben, mama” (p. 57). Hannelore Bedert beschrijft hoe ze zelf omgaat met het verdriet, aan de hand van dagelijkse situaties en confrontaties, thuis en op straat, in het postkantoor of op het kerkhof. Het gaat over huilen en de eerste keer weer vrolijk zijn, over het woord ‘doodgraag’, over kerkhofvrouwen.

Dit boekje greep me naar de keel. Als kind je vader moeten missen, het moet vreselijk zijn. Ook voor Hannelore moet het hard zijn, om plots als alleenstaande mama zowel mama als papa te zijn. Ik vind het heel dapper dat ze hier zo open over schrijft. Het is een erg ontroerend boekje vol liefde en warmte. Zeker een aanrader.

  • Ik ben er niet – Lize Split

Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’
De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo’s minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt.

Het eerste boek van Lize heb ik nog niet gelezen (oeps!). Het tweede boek zag ik liggen in de bibliotheek en wou ik een kans geven. In het begin snap je er niets van, want er is duidelijk iets erg aan het gebeuren, maar als lezer weet je niet wat. Doorheen het boek kom je meer dingen te weten. In het begin is het even doorzetten, maar zit je in het verhaal en moet je gewoon verder lezen. Ben je op zoek naar spanning? Dan is dit zeker een boek voor jou, het is echt een boek met ballen.

  • Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit – Bianca Toeps

Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt.

Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’

Dit boek heb ik heel graag gelezen. Als mama van een zoontje met ASS verdiep ik me vaker in zo’n boeken. Want zijn wereld is nu ook mijn wereld geworden. Ik wil graag weten hoe het er in zijn hoofd aan toegaat. Ik vond het een zeer verhelderend boek, want Bianca geeft concrete voorbeelden uit haar leven en laat ook andere mensen met ASS aan het woord. Ze geeft tips om met mensen met autisme om te gaan. Ik vind het een heel leerrijk boek en hoop dat dit bijdraagt tot meer begrip voor elkaar.

Meer boekentips? Die van januari kan je hier vinden. Hebben jullie nog boekentips voor mij?
Tussenstand: 12/40

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

9 reacties

Een reactie achterlaten