boekentips en inspiratie
Boekentips

Boekentips en inspiratie: januari

Boekentips en inspiratie

Dit jaar wil ik meer dingen delen op mijn blog waar ik mee bezig ben. Nog veel artikels over het moederschap, dat blijft de rode draag. Maar één van mijn grote liefdes is lezen. Vooral omdat ik nu ’s avonds veel minder tv kijk en me vaker verdiep in een goed boek. Bij andere bloggers zoals Fieke en Evi zie ik vaak boekentips verschijnen en dat vind ik heel handig als ik in de bibliotheek sta. Vandaag wil ik jullie inspireren met mijn boekentips.

  • Sterren aan de hemel – Sarah Lark

Hannover, 1910. Het is liefde op het eerste gezicht tussen de Joodse Mia en de adellijke Julius. Maar hun omgeving accepteert hun liefde niet, en ze besluiten te emigreren naar Nieuw-Zeeland, waar ze een paardenfokkerij willen opzetten. Eenmaal daar aangekomen vinden ze de jonge Wilhelmina bereid hen te helpen in het bedrijf. Maar als de oorlog uitbreekt, worden Mia en Julius verdacht van spionage voor de Duitsers en apart van elkaar geïnterneerd. Wilhelmina weet het bedrijf draaiende te houden, maar zij blijkt een heel eigen agenda te hebben, en na de oorlog is niets meer zoals het was…

Dit boek kroop onder mijn vel. Ik heb het in één ruk uitgelezen en weken later dacht ik soms nog aan Mia, Julius en Wilhelmina. Ze moesten overleven en bepaalde keuzes maken die niet gemakkelijk zijn. Het boek kwam echt binnen en door de onverwachte wendingen bleef het telkens heel spannend. Het is mijn eerste boek van Sarah, maar ik ga er zeker nog meer van haar lezen.

  • Hart van de zee – Nora Roberts

Aan de kust van Ierland, het land van grillige kliffen, groene velden en prachtige legendes, ligt het mooie dorpje Ardmore. Levendig middelpunt is Gallagher’s Pub, waar het altijd behaaglijk is, waar het bier schuimt in de glazen en waar Aidan, Shawn en Darcy Gallagher iedereen een luisterend oor bieden. Darcy Gallagher droomt van een rijke man om ver van Ardmore een luxeleven mee te leiden. Ze hoeft niet eens per se van hem te houden. Wanneer de vermogende Trevor Magee naar het dorp komt om er een theater te bouwen, lijkt haar droom binnen handbereik. Trevor, die dacht inmiddels immuun te zijn voor verliefdheid, voelt zich als een magneet tot Darcy aangetrokken. Ze is mooi en slim en weet wat ze wil – en tot zijn verwondering is hij meer dan bereid haar dat te geven. Geen van beiden kan de passie negeren die ze in elkaar aanstoken… maar durven ze ook hun hart open te stellen?

Dit boek is het derde boek van de trilogie van De Gallagher’s van Ardmore’-reeks. De boeken vertellen het verhaal van de Gallagher familie en de familielegende van de elfenprins Carrick en zijn verloren liefde Gwen. Er heerst een vloek op hen en eerst moeten er drie mensen hun grote liefde vinden, vooraleer de elfenprins en zijn verloren liefde samen kunnen zijn. De Gallagher familie is een heel sympathieke familie. Ze zijn gezellige, goedlachse Ieren die voor elkaar door het vuur gaan. Nora schets telkens een grote, intense liefde waar niet aan te ontkomen valt. Het is een zalig boek om te lezen en even alles rondom te vergeten. Ik heb er enorm van genoten. Net als de andere twee trouwens: ‘Schittering van de zon’ en ‘Tranen van de Maan’.

  • Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet). – Philippa Perry

Iedere ouder wil dat zijn kind gelukkig is, en dat het in een veilige omgeving opgroeit tot een gelukkige volwassene. Maar hoe doe je dat? In dit wijze, verstandige en verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. Hoe ga je om met je eigen gevoelens en die van je kind? Hoe zien je gedragingen en patronen eruit? Hoe ga je om met je ouders, je partner, vrienden? Dit boek biedt een brede, verrassende kijk op een diepgaande en gezonde ouder-kindrelatie. Zonder oordelend te zijn, geeft Perry op een even directe als geestige manier inzicht in de invloed van je eigen opvoeding op je ouderschap.

Dit boek las ik vooral om nieuwe inzichten te krijgen. Maar het bevestigde voor mij eigenlijk alles wat ik al wist. Het gaat over mild zijn als ouder. Mild naar jezelf en je kinderen. Het voelde voor mij nooit goed om mijn kids te laten wenen. Ik kon dit écht niet. Veel mensen gaven mij nochtans dat advies. ‘Laat hem maar even wenen, dat stop het wel’. Maar dat voelde altijd zo fout. Dit boek bevestigt dit. Laten wenen doen we niet. Zorg voor een goede basis, zorg dat ze zich veilig voelen. Dus als de jongste twee keer per nacht weent, dan sta ik altijd even op. Om hem te troosten en even te knuffelen. Ook krijg je wat je geeft. Als jij als ouder vaak roept, dan kopiëren kinderen dit gedrag. Natuurlijk loopt het hier vaak fout. Meer dan eens. Dan ben ik boos of dan roep ik op mijn kids. Maar achteraf maak het altijd goed met hen. Dat is het belangrijkste, dat je dit herstelt. Dat ze zien dat fouten maken mag. Ik vond het dus wel een goed boek, maar niet super vernieuwend.

  • `Zondagsleven – Judith Visser

Nog nooit werd autisme zo raak in proza gevangen; al meer dan 10.000 exemplaren verkocht.

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…

Mijn oudste zoon heeft ASS. Elke dag botsen we op moeilijkheden die hij heeft. Zo heeft hij moeite met felle lampen in de ochtend, krijgt hij hoofdpijn door de drukte en op school had hij het vorig jaar heel lastig. Toen kwam hij vaak helemaal overprikkeld thuis en barste de bom altijd in mijn gezicht. Dat was heel lastig. Dit jaar gaat het beter. Op school en thuis doen we aanpassingen en zoeken we naar wat werkt. Dit boek moest ik dus lezen, want ASS is nu ook mijn wereld. Door dit boek begrijp ik beter hoe het in zijn hoofd is. Judith beschrijft alles heel eerlijk en dat vond ik toch confronterend. Als mama kan ik alleen maar hopen dat hij net als Jasmijn zijn weg vindt in de wereld. Hopelijk met wat minder obstakels. Wie graag wil weten hoe het is om te leven met ASS kan ik dit boek zeker aanraden. Het is heel aangenaam geschreven en geeft veel inzichten en begrip voor mensen met autisme.

  • Verlost, en nu? – Uwe Porters

In 2019 publiceerde Uwe Porters haar bestseller Verlos ons, waarin ze verhalen uit de verloskamer deelde. Maar Uwe is meer dan een vroedvrouw, ze is een vroedvrouw die toevallig ook moeder werd. In haar nieuwe boek, Verlost, en nu? schrijft zij over de periode die start vlak na de verlossing, over hoe allesoverheersend mooi en tegelijkertijd verlammend die kan zijn. Na de bevalling beginnen moeder, partner en kind aan een fase waarin niets zeker is. Op de tast, en gewapend met groot kraamverband, is het zoeken naar evenwicht, diep graven naar die nieuwe identiteit. Uwe Porters diept het begrip ‘postpartum’ in al zijn facetten uit, tot wat het is, wat het kan zijn en wat het zou moeten zijn. Ze bespreekt taboes zoals bezoek in je kraamperiode en verschillende vormen van mentale veranderingen, maar bovenal wil ze een schouder bieden om op te leunen. Een openhartig en herkenbaar boek over de groeipijnen van een moeder.

Dit is een boek naar mijn hart. Het moederschap is niet altijd een roze wolk. Soms is het ook een donderwolk. Al vier jaar blog ik hier en probeer ik de wereld mee te geven dat het moederschap niet altijd een feest is. Dit probeer ik op een humoristische manier. Uwe schetst in het boek de werkelijkheid van het ouderschap. Hoe je je weg moet vinden. Met veel tranen en groeipijnen als moeder. Ze beschrijft de harde realiteit en haar eerlijkheid maakt het heel herkenbaar. Weet dat je niet alleen bent en als je twijfelt aan het moederschap, lees dan zeker dit boek.

  • Spijt van jou – Colleen Hoover

Spijt van jou’ is de aangrijpende moederdochterroman van multitalent en topauteur Colleen Hoover. Morgan, de hoofdpersoon in ‘Spijt van jou’ van Colleen Hoover, werd op zeventienjarige leeftijd zwanger van haar nu zestienjarige dochter Clara. De twee botsen erg met elkaar, maar gelukkig weet vader Chris de vrede te bewaren tussen de overbezorgde moeder en de vrijgevochten dochter. Als hij betrokken raakt bij een ernstig ongeluk, stort hun wereld in en elke dag komen er nieuwe geheimen aan het licht. Morgan en Clara raken steeds verder van elkaar verwijderd. Zullen ze de weg naar elkaar weer kunnen terugvinden?

Ik ben al langer fan van Colleen Hoover. Zo las ik al de boeken ‘9 november’, ‘Onvoorwaardelijk’ en ‘Misschien ooit’. Ze schrijft erg mooi en weet me altijd te raken. Zo ook met dit boek. De relatie van moeder en dochter wordt erg op de proef gesteld, als de vader sterft in een ongeluk. Want dan pas komt aan het licht dat hij een affaire had met zijn schoonzus. Morgan wil dit koste wat kost geheim houden voor Clara, maar zo groeien ze uit elkaar. Het is een heel aangrijpend en intens boek. Ik vond het zeker een aanrader.

Ik wil dit jaar 36 boeken lezen, net zoals mijn (bijna) leeftijd.
De tussenstand is: 6/36.

Wat hebben jullie deze maand zoal gelezen?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

11 reacties

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: