mama is moe
doodeerlijk

De mama die moe is

Lieve mama,

Je bent moe. Ik zie je. Ik voel je. Je bent niet alleen.

Verschillende mama’s

We zijn vaak verschillende mama’s. De ene keer zijn we de mama die zich onzeker voelt, de andere keer de mama die er alles voor zou geven om eens door te slapen. Maar welke mama je ook bent, ik herken me in jou.

De mama die zich soms overweldigend voelt

Je bent niet alleen. Alle ballen in de lucht houden hoeft niet. Laat er maar een paar op de grond vallen of geef er een paar door aan anderen. Want je hoeft niet alles perfect te doen.

De mama die meer roept dan ze wil

Ik snap je. Je bent ook maar een mens. Die kleine, energieke wezentjes van ons opvoeden vraagt veel energie. Energie die je soms niet hebt. Dan ga je snel roepen en voel je je achteraf schuldig.

De mama die zich onzeker voelt

Ik zie je. Je voelt je onzeker of je wel goed bezig bent. Bij moeilijke periodes probeer je je recht te houden door ‘het is een fase te denken’. Je vraagt je af of je het wel goed doet, als je ziet hoe andere kinderen engeltjes lijken. Terwijl jij worstelt met die koppige kleuter.

De mama die alles zou geven voor wat ononderbroken slaap

Ik voel je. Ook mijn kind sliep twee jaar niet door. Het breekt je, het maakt je afgemat en prikkelbaar. Het is zo lastig om steeds door te gaan.

onderbroken nachten zijn lastig

De mama die zich schuldig voelt

Ik begrijp je. Je hebt het gevoel te kort te schieten, op alle vlakken. Het eeuwige schuldgevoel blijft hardnekkig aan ons lijf plakken, als we dan eens iets voor onszelf doen. Maar ook jij hebt tijd voor jezelf nodig.

De mama die zich uitgeput voelt

Ik zie je. De tropenjaren voelen echt zo aan. Je sleept je door de dagen en veel tijd om te genieten is er niet. Het voelt alsof je geleefd wordt.

Je bent goed bezig

Aan al die mama’s wil ik het volgende zeggen. Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. Goed is goed genoeg. Wat denk je dat ze zich later zullen herinneren? Een huis dat altijd proper en opgeruimd was? Of de liefde en de knuffels? Je bent goed bezig, echt. Niemand zou het beter kunnen doen dan jij, want jij bent hun mama. We hebben allemaal mindere dagen. We begrijpen allemaal dat het soms verdomd lastig is. Je bent niet alleen.

Voel jij je vaak ook zo?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

12 reacties

Een reactie achterlaten