Deze vijf boeken rond autisme moet je lezen!
Wie mij al een tijdje volgt, die weet dan mijn oudste zoon de diagnose autisme kreeg. Daarom schrijf ik hier ook artikels over dingen waar we op vastlopen, of tips die we door proberen ondervonden hebben. Vandaag neem ik jullie mee door een lijstje interessante boeken die ik gelezen heb rond autisme. Het zijn steeds boeken die ik zou aanraden om te lezen, als je wil weten hoe iemand met autisme zich voelt. Zo komt er meer begrip en dat is alvast mijn doel.
Table of Contents
Boeken geschreven door een auteur met autisme
Deze boeken zijn geschreven door iemand met autisme. Ze geven ons telkens een kijkje in hun hoofd. Hoe zij de wereld ervaren en wat zijn precies voelen. Dit is stuk voor stuk erg leerrijk en interessant.
Zondagskind van Judith Visser *5
Jasmijn Vink praat niet. Wel met haar hond. En met Elvis. Die zeggen namelijk niets terug en dat is fijn. Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor alle prikkels, die ervoor zorgen dat haar hoofd implodeert? Zondagskind neemt de lezer mee in de belevingswereld van iemand met Asperger. Met vallen en opkrabbelen leert Jasmijn hoe ze zich in sociale situaties staande kan houden.
Dit boek kwam binnen. Het gaat over een meisje met ASS die probeert te overleven in een veel te drukke wereld waar autisme niet bestond. Ze snakt naar structuur en rust op school, maar ook thuis. Gelukkig heeft ze heel begripvolle ouders. De auteur kreeg pas later de diagnose en beschrijf in dit boek haar jeugd. Ik herken veel zaken waar mijn oudste op vastloopt en ben blij dat er nu al meer bekend is rond autisme. Zodat we hem beter kunnen helpen. Voor wie werkt met kinderen die autisme hebben, is dit zeker een goed boek.
Zondagleven van Judith Vissers *4,5
Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. In Zondagsleven zoekt Jasmijn uit hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen…
Dit is het vervolg van Zondagskind. Jasmijn is nu groter en begint te werken. Ze vertelt hoe ze het werkleven ervaart. Ik ben fan van de boeken van Judith Visser. Ook dit tweede boek heb ik graag gelezen. Het boek is vlot geschreven en vertelt je op een meeslepende manier hoe de wereld er mensen met autisme uitziet. Ik vond het alvast een heel interessant boek naar later toe. Zeker een aanrader voor iedereen die er meer over wil weten.
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps *5
Autisme: dat is toch dat je supersnel kunt uitrekenen dat 7 augustus 1984 op een dinsdag viel? Nou… nee. Bianca Toeps legt je in dit boek haarfijn uit wat het wél betekent als je autisme hebt. Dat doet ze bijvoorbeeld door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme (en waarom sommige theorieën de prullenbak in kunnen), maar ook door haar eigen verhaal te vertellen, en andere mensen met autisme te interviewen. Bianca beschrijft op een frisse en luchtige manier de verschillende situaties waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips: wat je doet als iemand je liever niet aankijkt, waarom je soms beter kunt mailen en vooral waarom het helemaal geen compliment is als je zegt ‘maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’
Dit boek is een duidelijk en interessant boek dat je moet lezen als je meer wil weten over autisme. Bianca schrijft met een vlotte pen en op een eerlijke, open en humoristische manier. Ze geeft heel wat tips en laat andere mensen met ASS aan het woord. Daardoor is het echt een leerrijk en herkenbaar boek geworden.
Aut of the box van Magali de Reu *4,5
Magali De Reu kreeg op veertienjarige leeftijd te horen dat ze autismespectrumstoornis en ADHD had. Wat later kwam daar ook nog een angststoornis bij. Magali kreeg vaak een heleboel labels opgeplakt en zou volgens haar diagnose nooit een normaal leven zonder begeleiding kunnen leiden. Tot ze besloot haar zwaktes en limieten om te buigen naar kansen en troeven. Aut of the box biedt inkijk in de dagen van Magali en hoe ze zich een weg baant door het leven. Het is een boek voor iedere neuroatypische lezer die zijn of haar pad wil vinden in een wereld van verschil. Magali De Reu is zelfstandig copywriter en host van haar eigen talkshow Er mag al eens. Daarnaast heeft ze er haar missie van gemaakt om alle neuroatypicals te tonen hoe iedereen van een beperking een versterking kan maken.
Ik vond het een toegankelijk boek dat herkenbare anekdotes afwisselt met heldere theorie en praktische tips. Het taboe rond autisme wordt doorbroken en het clichébeeld van mensen met ASS is compleet achterhaald, daar is Magali zelf het beste bewijs van. Een aanrader voor iedereen, met of zonder autisme.
Boek geschreven door ouders die kinderen hebben met autisme
Dit boek is geschreven door een mama die een dochter heeft met autisme. Ze geef haar kijk op de dingen en hoe het is om samen te leven met een kind met ASS.
Ijskastmoeder van Janneke van Bockel *5
‘Opeens begrijp ik waarom ik haar, als ze gevallen is, niet meteen overstelp met troostende woorden en genezende moederzoenen, maar rustig blijf en zeg dat een pleister zal helpen. Zij beleeft de wereld als woest, onstuimig en onvoorspelbaar en vraagt van mij dat ik de kalme haven ben waar ze op adem kan komen. Dáárom ben ik zo koel. Of misschien is cool een beter woord. IJskastmoeder is mijn geuzennaam.’ Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter autisme heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk dat haar dochter weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed?
Ik vind het een verademing om ook eens een boek te lezen met de kant van de ouder. Er zijn al veel boeken met de theoretische kant van autisme. Maar dit boek geeft de beleving en de moeilijke en mooie kanten weer van een gezin met een kind met autisme. Want het is elke dag zoeken hoe we het beste omgaan met dingen waar hij op vastloopt. Geven we toe om hem een veilig gevoel te geven of zetten we toch door met onze regels, ‘omdat hij het moet leren’? Het is telkens een afweging. Dan krijg je soms reacties dat je te soft bent. Niet dat ik daarnaar luister hoor. Want dat komt alleen maar door mensen die niet weten hoe het is om een kind te hebben met ASS.
Lazen jullie al goede boeken rond het thema autisme?
Lees ook: Omgaan met een kind met autisme.