stoppen met antidepressiva
persoonlijk

Een maand na stoppen met antidepressiva, hoe gaat het nu?

Vorig jaar ging het helemaal niet goed met me. Ik gleed af in een depressie en het werd donker in mijn hoofd. Ik zocht gelukkig op tijd hulp. Gesprekken met de psychologe werden opgestart en ik nam antidepressiva. Dit was echt mijn redding. Die gesprekken, de medicatie, er openlijk over praten met mensen en mezelf op nr. 1 zetten, het zorgt er allemaal voor dat ik vandaag weer beter ben.

Antidepressiva afbouwen

Ik heb anderhalf jaar antidepressiva genomen. Anderhalf jaar had ik dat pilletje echt nodig om terug recht te krabbelen. Ik heb er lang over gedaan. Omdat ik bleef doorgaan, tot het op was. Dan is de weg naar boven veel zwaarder. Dus als je voelt dat het allemaal wat (te)veel wordt, ga dan alsjeblieft met iemand praten. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Mentaal welzijn is zo ontzettend belangrijk en toch wordt er nog te weinig in geïnvesteerd. Het afbouwen heb ik natuurijk niet alleen beslist. Dat was in samenspraak met mijn dokter.

Je bent niet gek

Vandaag is het een maand geleden dat ik die pil voor het laatst nam. Ik voel me goed, het lukt ook zonder. Maar ik blijf waakzaam. Want zoiets wil ik NOOIT meer meemaken. Ik weet nu beter wat mijn alarmbellen zijn en als die weer afgaan, dan zal ik niet twijfelen om er opnieuw mee te beginnen. Want dat is niks om je over te schamen. Het is niet omdat je die pil nodig hebt, dat je gek bent. Ik merk dat daar toch nog een taboe op rust. Terwijl een pil nemen voor je hart of bloeddruk zoveel normaler is.

Meer mildheid voor elkaar

De sessies bij de pyschologe zijn ook fel geminderd. Ik vind mijn uitlaatklep in bloggen en heb al veel gelezen over dit thema. Het voorbije jaar heb ik geleerd om mild te zijn voor mezelf.

Its okay to not be okay all the time

Dit is mijn favoriete quote geworden. Hij hangt aan mijn computer, zodat ik hem elke dag zie.

mentaal welzijn is belangrijk

Ik laat nu alle gevoelens toe en omarm ze. Voel ik me vandaag niet goed? Dat is oké. Morgen een betere dag. Ook mijn jongens probeer ik te leren dat ze best mogen wenen. Dat ze niet stoer moeten zijn. Ik mag er niet aan denken dat ze later, net als ik, steeds doordoen en niet op tijd hulp krijgen. Omdat ze als mannen aan hun ego denken. Laten we wat milder zijn voor elkaar.

Hartjes voor minder moeten

Ik werk nog bewust halftijds, zodat er wat tijd voor mezelf overblijft. Daar kan ik zo van genieten. De rust in huis, tijd om te lopen, lezen of bloggen. Mezelf op de eerste plaats zetten, dat is iets wat ik geleerd heb. Fuck you zeggen aan het eeuwige schuldgevoel. Minder moeten vooral. Dat er uit die moeilijke periode, dus ook nog goeie dingen komen. Ik ben vooral dankbaar dat ik er nog ben en dat het nu weer beter met me gaat. Een beetje zoals met een regenboog: ‘You got to have a little rain to make a rainbow’.
Regenbogen zullen vanaf nu steeds een speciale betekenis hebben.

stoppen met antidepressiva

Hoe gaat het met jou? Maar echt?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

4 reacties

 • Evi

  Ik liep een paar jaar terug tegen de muur en zat toen een poosje thuis met een burn-out. Sindsdien probeer ik mijn alarmsignalen ook sneller te herkennen en actie te ondernemen zodat het niet meer zover komt. Maar het is en blijft work in progress. Heel knap en moedig trouwens dat je hier zo open schrijft, want er rust jammer genoeg op die dingen soms nog een taboe. Terwijl ik net vind dat je heel sterk en dapper bent. Dus alleen maar ongelooflijk blij om te lezen dat het beter en beter met jou gaat. X

  • Mieke

   Dank je, wat lief 😘. Ik help graag mee het taboe mee uit de wereld. Ja, het blijft wel opletten inderdaad. Maar ik denk dat we er nu bewuster mee omgaan, zodat het we op tijd op de rem gaan staan. Allé hoop ik toch.

 • fiekefatjerietjes

  Hartjes voor jou dat je hier zo open en eerlijk over schrijft! (Mentale) struggles zijn zo vaak nog taboe, en dat is echt jammer. Als iedereen er wat vaker over zou praten, zouden mensen zich niet zo alleen voelen. En zo blij om te lezen dat het goed met je gaat!

Een reactie achterlaten