fopspeen afgeven zonder problemen
tips en trics,  tuut afgeven

Fopspeen afgeven zonder problemen

Het is zover. Thomas geeft zijn fopspeen af. Hij is nu drie jaar, dus dit vinden we een goede leeftijd. Hoe langer hij zijn fopspeen heeft, hoe moeilijker het wordt. Ik vond de ideale manier om zijn fopspeen weg te doen zonder veel tranen. Want dat fopspeen is toch een grote troost. Hoe ik dat deed, dat vertel ik hieronder.

Hoe kom je van het fopspeen af?

Dat het soms niet zo gemakkelijk gaat, dat hebben we al bij zijn broer ondervonden. Het inslapen lukte meestal goed, maar dan kwam Matthias ’s nachts wakker en kon hij zonder tuut niet meer slapen. Twee weken heeft dit geduurd. Ik ging ze bijna terug geven, want ik werd gek. Dus bij zijn broer pakte ik het anders aan.

Enkele voorbereidingen voor je de tuut afgeeft

Bij kleine broer hebben we wat voorbereidingen getroffen. We doen dit natuurlijk niet zomaar. Hier vertel ik hoe je dit best aanpakt:

1. Geen tuut meer overdag

Vroeger ging de tuut samen met de knuffels mee naar beneden en lag die dan overdag ergens op tafel. Als Thomas ’s middags thuis kwam eten, dan stopte hij direct zijn fopspeen in zijn mond. Of als hij viel en pijn had, dan vroeg hij naar zijn fopspeen. Op een bepaald moment liep hij de hele dag door met zijn fopspeen rond, zodat we op een dag beslisten om die in zijn bed te laten liggen. Tuut is voor bedje bleven we herhalen. In het begin was het wennen, maar op den duur liet hij ’s morgens braaf zijn fopspeen in zijn bed liggen. Toch al een goede eerste stap.

2. Boekje lezen: Anna gooit haar tutjes weg

Boekjes kunnen ook heel goed helpen. Zo heb ik het boekje gekocht: “Anna gooit haar tutjes weg“. Dit maakt het wat concreter en beter begrijpbaar. Echt een goed boekje om samen te lezen.

3. Aftellen maar met een aftelkalender

Ik maak een aftelkalender, zodat hij weet wanneer de grote dag er is. Want voor die kleintjes is dat moeilijk inschatten. En we beloven hem chocolade en een cadeautje als hij zijn tuut echt afgeeft. (mijn tekentalent is wel niet zo super 😉

4. Tuutje weghangen in een tuutjesboom

Verspreid in Vlaanderen, staan er Tuttenbomen. Daar kunnen de kindjes hun tuut aan een lint in de boom hangen. Er hangen meestal lintjes in de boom, maar voorzie best ook zelf een lintje voor als de boom bijna vol hangt. Wij kozen de tuutjesboom in Wevelgem, net naast de bibliotheek. Als de kindjes hun fopspeen afgeven, dan krijgen ze een cadeautje van de bibliotheek. Een kussensloop voor een ‘TUUTVRIJ MAN/VROUW’. Wat een leuk initiatief!

Met deze stappen lukte het super goed. Hij sliep de eerste nacht heel goed en hij was zo trots de volgende morgen. En het beste van alles: nu hoef ik niet meer op te staan om zijn tuutje te zoeken 🙂

Veel succes aan jullie!

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

8 reacties

  • rietjeorgel

    Proficiat Mieke met je schrijverstalent.Ik hen 35 dagen genoten van de leuke verhalen.Neem nu maar wat rust,je hebt het verdiend!x

  • Goofball

    ooooh ik durf het bij mijn jongste (3-jarige) nog helemaal niet aan. Bij zijn broer is het langzaam uitgefaseerd tussen de 3 en 4 jaar en dat hoop ik nu ook te bereiken. We zitten nu in fase dat tuut overdag niet meer mag en dat we ze ook uit zicht houden nog maar pas (dus niet meer mee voor middagdutje in boekentas en gewoon boven laten liggen).

    Bij zijn broer mocht ze uiteindelijk enkel nog in bed blijven liggen. en dan hebben we hem beginnen voorbereiden dat hij te groot werd: ging ze toch wel kapot net voor zijn 4e verjaardag. We hebben dan gezegd dat zijn tandjes nu te groot waren en ook een nieuwe tuut snel kapot zou gaan. Toen heeft hij dus geen nieuwe gekregen maar nog een tijdje met zijn oude kapotte in zijn handje en dan op nachtkastje geslapen.

    Enfin, ik hoop de jongste nu ook onafhankelijker te maken maar nu op 3 jaar al afgeven, dat is bij de onze wat te vroeg. Moedig van jullie!

Een reactie achterlaten