tips en trics,  tuut afgeven

Hoe krijg je hen van die tuut af?

Het is zover. Thomas geeft zijn tuut af aan de paashaas. Hij is nu drie jaar, dus dit vinden we een goede leeftijd. Hoe langer hij ze heeft, hoe moeilijker het wordt om die tuut weg te doen. De sint vonden we nog te vroeg en wachten tot de volgende sint nog te lang. Vandaar de paashaas.

Niet zo gemakkelijk

Dat het soms niet zo gemakkelijk gaat, dat hebben we al bij zijn broer ondervonden. Het inslapen lukte meestal goed, maar dan kwam Matthias ’s nachts wakker en kon hij zonder tuut niet meer slapen. Twee weken heeft dit geduurd. Ik ging ze bijna terug geven, want ik werd gek. Maar na twee weken was het voorbij en vroeg hij er zelfs niet meer naar. Ook het middagdutje werd afgeschaft, want zonder tuut kreeg ik hem met geen stokken meer in bed. Van de ene op de andere bleef hij een hele dag wakker en dat lukte nog ook.

Hoe pak je dit het best aan?

Dus bij kleine broer hebben we wat voorbereidingen getroffen. We doen dit natuurlijk niet zomaar. Hier vertel ik hoe je dit best aanpakt:

1. Geen tuut meer overdag

Vroeger ging de tuut samen met de knuffels mee naar beneden en lag die dan overdag ergens op tafel. Als Thomas ’s middags thuis kwam eten, dan stopte hij direct zijn tuut in zijn mond. Of als hij viel en pijn had, dan vroeg hij naar zijn tuut. Op een bepaald moment liep hij de hele dag door met die tuut rond, zodat we op een dag beslisten om de tuut in zijn bed te laten liggen. Tuut is voor bedje bleven we herhalen. In het begin was het wennen, maar op den duur liet hij ’s morgens braaf zijn tuut in zijn bed liggen. Toch al een goede eerste stap.

2. Boekje lezen

Boekjes kunnen ook heel goed helpen. Zo heb ik het boekje gekocht: “Anna gooit haar tutjes weg”. Dit maakt het wat concreter en beter begrijpbaar. Echt een goed boekje om samen te lezen.

anna-gooit-haar-tutjes-weg-amant

3. Aftellen maar

Ik maak een aftelkalender, zodat hij weet wanneer de grote dag er is. Want voor die kleintjes is dat moeilijk inschatten. En we beloven hem chocolade en een cadeautje als hij zijn tuut echt afgeeft. (mijn tekentalent is wel niet zo super 😉

img_1692.jpg

4. Tuutjesboom

In Wevelgem, niet ver van ons huis, staat er nu een Tuutjesboom. Daar kunnen de kindjes hun tuut aan een lint in de boom hangen. Als ze dit doen, krijgen ze ook nog een cadeautje van de bibliotheek. Een kussensloop voor een ‘TUUTVRIJ MAN’. Wat een leuk initiatief!

DSC_0144

DSC_0137.JPG

DSC_0140

fullsizeoutput_1d3a.jpeg

Laat ons hopen dat het deze keer beter lukt. Ik wil dit nog achter de rug hebben, voor de baby komt. Zodat hij de tuut van zijn broer met rust laat ?. Duimen jullie mee voor een goede nacht?

Dit was mijn laatste blog van de 40-dagen challenge. Wat ben ik best trots op mezelf, ik heb het gehaald! Nu ga ik me vooral focussen op de laatste voorbereidingen voor de baby en las ik even een pauze in. Maar zéker tot later!
Mie (40/40)

Avatar

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama.

8 reacties

 • Avatar

  rietjeorgel

  Proficiat Mieke met je schrijverstalent.Ik hen 35 dagen genoten van de leuke verhalen.Neem nu maar wat rust,je hebt het verdiend!x

 • Avatar

  Goofball

  ooooh ik durf het bij mijn jongste (3-jarige) nog helemaal niet aan. Bij zijn broer is het langzaam uitgefaseerd tussen de 3 en 4 jaar en dat hoop ik nu ook te bereiken. We zitten nu in fase dat tuut overdag niet meer mag en dat we ze ook uit zicht houden nog maar pas (dus niet meer mee voor middagdutje in boekentas en gewoon boven laten liggen).

  Bij zijn broer mocht ze uiteindelijk enkel nog in bed blijven liggen. en dan hebben we hem beginnen voorbereiden dat hij te groot werd: ging ze toch wel kapot net voor zijn 4e verjaardag. We hebben dan gezegd dat zijn tandjes nu te groot waren en ook een nieuwe tuut snel kapot zou gaan. Toen heeft hij dus geen nieuwe gekregen maar nog een tijdje met zijn oude kapotte in zijn handje en dan op nachtkastje geslapen.

  Enfin, ik hoop de jongste nu ook onafhankelijker te maken maar nu op 3 jaar al afgeven, dat is bij de onze wat te vroeg. Moedig van jullie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: