Hoe word je niet gek van je kids. Vijf tips om rustig te blijven.
tips en trics

Hoe word je niet gek van je kids? Vijf tips!

Je peuter begint aan een monoloog waar maar geen einde aan komt. Hij is niet te stoppen, ondanks meerdere aansporingen. Je kleuter slaagt erin om ruzie te maken met zijn oudere broer. Weeral! Want zo’n vijf en tien minuten geleden was er OOK al ruzie. Hoe word je dan niet gek? In deze blog geef ik jullie wat tips.

Ja, het is weer zo’n dag

Dan denk je toch: ‘Het is weer zo’n dag!’. Een dag waarbij ze erin slagen om het bloed onder je nagels te halen en je ze liefst met hun koppen tegen elkaar zou slaan. Natuurlijk doe je dit niet. Maar je vingers jeuken soms wel. Echt wel.

Vijf tips om rustig te blijven

Het belangrijkste is dat je rustig blijft. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want soms heb je het helemaal gehad. Daarom deze tips om rustig te blijven.

1. Probeer er de humor van in te zien

Lach met je problemen. Humor helpt en zorgt ervoor dat de spanning die je voelt afneemt. Zo kan je de dingen gemakkelijker relativeren. Of zing een liedje uit de playlist dat heel toepasselijk is.

2. Ga in time-out

Ga even naar de tuin of naar de garage. Haal diep adem, roep eens goed of sla in een kussen. Bij oudere kinderen kun je dit al echt gaan verwoorden: ‘Ik ga nu even weg, anders ga ik slaan/roepen en dat wil ik niet’. Kinderen begrijpen meer dan je denkt.

3. Neem tijd voor jezelf

Opgeladen batterijen zorgen ervoor dat je zaken beter kan verdragen. Zorg dus dat je af en toe tijd neemt voor jezelf. Nee, daar hoef je je niet schuldig over te voelen! Dat is meer dan nodig.

4. Tel tot 10

Als ik voel dat ik het moeilijk krijg, dan begin te tellen. Het tellen zorgt ervoor dat je even aan niks anders kan denken. Wat goed is, want zo leg je die negatieve gedachten stil.

5. Praat met andere mama’ s en zoek steun

Zoek steun bij andere mama’s. Zo kan je je hart eens kunnen luchten en voel je dat je niet alleen bent. Het moederschap is nu eenmaal een pittig parcours en door er eerlijk over te praten, voelt het soms minder zwaar en eenzaam aan.

Toch niet kalm kunnen blijven?

Heel normaal. Maar ook dan kan je twee dingen doen.

1. Bied je excuses aan als je ontploft bent

Oké, je hebt weer staan roepen. Zonder dat je het wou, maar je bent nu eenmaal ook maar een mens. Geen probleem. Bied gewoon je excuses aan en maak het goed met je kind. Zo geef je direct het goede voorbeeld, wat heel leerrijk is. Toch?

2. Wees niet te streng voor jezelf

Die kindjes van ons kunnen soms echte monstertjes zijn. Je bent een goede moeder, ook al ontplof je soms en is er chaos in je huis. Want perfect moeders bestaan niet. Wees dus mild voor jezelf.

Wat doen jullie om rustig te blijven?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

3 reacties

  • Irene

    Goeie tips! Lachen helpt wel maar ik probeer ook niet te veel te lachen omdat ik hem niet het gevoel wil geven dat zijn boosheid er niet mag zijn (al is het echt vaak wel heel grappig). En ja, als ik mijn geduld ga verliezen dan ga ik ook even ergens anders een paar keer diep ademen. Ik vind het Instagramaccount van Big Little Feelings echt een lifesaver voor dit soort dingen!

Een reactie achterlaten