Hoe zorg je voor structuur in de vakantie
autisme zoon

Vijf tips die zorgen voor structuur in de grote vakantie

Bijna is het opnieuw zomervakantie. De druk valt weg en bij veel kids is de rust welgekomen. Want ze moeten al zoveel. Maar voor kinderen met autisme valt de structuur ook grotendeels weg tijdens de vakantie.

Hoe breng je structuur aan in de vakantie?

Die structuur zorgt voor grotendeels rust en houvast. Hieronder geef ik vijf tips om die structuur tijdens de vakantie te behouden.

1. Maak samen een vakantieplanner

Ik maak al een paar jaar een vakantieplanner. Zo zien ze wat er gaat gebeuren. Wanneer gaan we op reis, is er een kampje of doen we iets leuks? Het staat er allemaal op. Ik teken vaak dingen, zodat de jongste (die nog een kleuter is), het ook begrijpt.

Dit vakantieschema zorgt voor rust. Het hangt op een centrale plek in ons huis. Ze gaan er vaak naartoe om te weten wat we de volgende dag gaan doen. Zoek je een leuke vakantieplanner?
Die van Mama Baas is heel handig.

Vakantieplanner om structuur te brengen voor kindjes met autisme

2. Zorg voor een vaste dagindeling

Wij hebben hier ook een vaste dagindeling. Dit brengt rust. Ze staan meestal op om 7u (vroeger mag niet) en dan eten we eerst. Daarna wassen we ons en spelen we een spelletje. Dan is het tijd om wat te werken in hun vakantieboek, zodat ze niet alles vergeten. Vervolgens kunnen ze spelen, lezen of iets leuks doen (of een kampje). Na het middageten mogen ze even op de Ipad, daarna gaan we wandelen met de hond/een leuke activiteit doen en ’s avonds eten we altijd om 17.30u. We stoppen ze niet te laat in hun bed, anders zijn ze de volgende dag alleen maar moe en huilerig (want langer slapen doen ze toch niet). Ze weten precies wanneer ze een snoep mogen of een chocolaatje, dan is er daarover ook al geen gezeur. De picto’s op Sclera kunnen je helpen om je eigen dagindeling te maken.

Pictos om een dagindeling te maken voor kindjes met autisme

3. Maak een taakverdeling: laat ze taakjes doen

Bedenk wat taakjes waarbij de kids je kunnen helpen. Zoals de tafel dekken, hun eigen bord afruimen, hun speelgoed opruimen of de auto wassen. Samen iets bakken of pizza maken is ook heel fijn. Als zij jou helpen, dan spaar jij wat tijd uit. Tijd die je kan gebruiken om samen leuke dingen te doen. Je kan ze eventueel belonen met een centje of vijf minuten extra schermtijd.

4. Maak een lijstje met leuke activiteiten

Geen idee wat je kan doen in de zomervakantie? Zet je met je kids aan de keukentafel en brainstorm samen over leuke activiteiten. Kies er daarna de leukste uit en zet ze ook de vakantiekalender. Zo zijn de vakantiedagen snel gevuld. Je kan er ook nog enkele in een pot stoppen, voor als ze zich vervelen. Sommige activiteiten kosten geen geld en zijn toch leuk zoals: samen picknicken, naar een speeltuin gaan of in een tent slapen in de tuin. Hieronder zie je ons lijstje van een paar zomers terug:

Maak een planning met leuke zomeractiviteiten

5. Maak afspraken rond schermtijd

Schermtijd is goed. Af en toe. Maar het is ook niet de bedoeling dat ze de hele dag op schermen kijken of gamen. Maak daarbij goede afspraken. Want kinderen hebben ook nood om veel te bewegen, anders vallen ze veel moeilijker in slaap. Het is natuurlijk vakantie, dus je kan wel wat losser zijn. Wij bepalen bijvoorbeeld twee vaste momenten waarop ze schermtijd krijgen.

Hebben jullie nog leuke tips?

Lees ook: Kampen voor kindjes met autisme: vzw jASSper

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

2 reacties

  • Goofball

    Aangezien we grotendeels verder werken blijft ons dagritme vrijwil gelijk: zelfde uur opstaan, ontbijten, boterhamdozekes maken en dan kinderen ipv naar school naar speelplein of dagkampje brengen. ’s Avonds hen ophalen en beetje avondritme zoals altijd.

    Enkel op reis zijn we helemaal in een ander ritme.

Een reactie achterlaten