Elastische schoenveters hulp bij DCD
autisme zoon

Hulp bij DCD: veters strikken met elastische schoenveters

Veters strikken is lastig voor kinderen, vooral voor kinderen met DCD. Die verschillende handelingen kunnen ervoor zorgen dat het moeilijk lukt. In deze blog geef ik enkele tips mee.

Week van de DCD

Deze week is het de week van de DCD. DCD is de afkorting van “Developmental Coordination Disorder” en wordt vertaald als ‘een coördinatie-ontwikkelingsstoornis’. DCD is een motorische stoornis met een hardnekkig probleem bij het aanleren en/of uitvoeren van motorische vaardigheden. Deze moeilijkheden hebben een duidelijke impact op het dagdagelijks leven. Het kind of de volwassene is trager en onhandiger bij het eten, wassen, aankleden, balspelen, schrijven…

Schoenveters strikken kan lastig zijn

Mijn oudste heeft naast autisme ook DCD. Zijn motoriek is verstoord, waardoor veters strikken erg moeilijk is. We probeerden het al enkele keren, maar het gaf meer frustratie dan iets anders. Daarom gingen we op zoek naar alternatieven.

Oplossingen voor schoenveters strikken

Ik testte enkele hulpstukken uit en geef daarna mijn eerlijke mening. Lezen jullie mee?

1. Magnetische veters

Magnetische schoenveters zorgen ervoor dat je geen veters meer hoeft te strikken. Door twee magneetjes aan de veters te hangen, kan je de schoenen gemakkelijk toe klikken. We kregen de tip door van het revalidatiecentrum. Ik had er veel van verwacht, maar dit viel helaas tegen.

Het in elkaar zetten van de veters is best moeilijk, dus een persoon met DCD kan dit absoluut niet. De veters klikten goed dicht, maar telkens als de oudste ermee ging lopen, schoten de magneetjes open. Heel frustrerend! Ook is het moeilijk om in te schatten hoeveel veter je nog moet overlaten zodat je voet er nog in kan. Wij vonden het eigenlijk totaal niet handig en na een week zette ik zijn schoenen aan de kant.

Magnetische schoenveters hulp bij DCD

2. Elastische schoenveters

Natuurlijk geven we niet zo snel op. Elastische schoenveters kwamen als volgende op ons lijstje.
Elastische veters zijn veters waar er je een clip op moet bevestigen. Die houdt de veters samen. De clip kan je induwen als je uit de schoen wilt en aantrekken als de veters wil vast doen. Ze zijn dus zeker een goed alternatief voor jonge kinderen. Die kunnen aan de touwtjes trekken en het is heel gemakkelijk om te gebruiken.

Het in elkaar zetten ging alvast een stuk gemakkelijker dan bij de magnetische schoenveters. Ook tijdens het lopen blijven ze goed zitten. We zijn eigenlijk erg tevreden, want het is erg gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Een perfect alternatief voor veters. Het ziet er ook net zo uit, oordeel maar zelf.

Elastische schoenveters hulp bij DCD

De oudste heeft nu net als elk ander kind schoenen met veters en dat was de bedoeling.

Wil jij ze ook? Dan kan je ze hier kopen. De zwarte zijn voorlopig uitverkocht, maar misschien zijn de blauwe ook wel leuk…

Hebben jullie nog tips voor iemand met DCD?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

2 reacties

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: