kampen voor kinderen met autisme vzw jassper
autisme zoon

Kampen voor kindjes met autisme: vzw jASSper

Meer dan een jaar geleden kwam ik terecht bij vzw jASSper. Ze organiseren auti-vriendelijke vakantiekampen. Vandaag geef ik jullie daar wat meer uitleg over.

vzw jASSper

In 2012 organiseerde Ann samen met enkele vrijwilligers een auti-vriendelijke vakantiekamp. Nu 10 jaar later is de VZW jASSper uitgegroeid tot een brede groep vrijwilligers die kampen organiseert met Pasen en in de zomer. Kinderen met een autismespectrumstoornis zijn gewone kinderen, tenminste, dat zien wij zo. Ze hebben alleen een extraatje. Ze zijn dus niet beperkt, ze denken gewoon anders. En doordat ze in de grote maatschappij de minderheid zijn, zien de “modale” mensen ze als “niet normaal”. Maar dat zijn ze wel! Dat tonen wij aan op onze jASSperkampen.

Zomerkampen voor kindjes met autisme

Het kamp is helemaal op maat van kinderen met autisme. Zo slapen de kids in bedden en hebben ze een eigen plek in het gebouw. Het menu en de activiteiten worden vooraf doorgegeven. Zo weten de kinderen wat ze gaan doen en wat ze gaan eten . Dit geeft hen houvast en rust. Per twee kinderen is er een vaste begeleider voorzien, wat ook heel belangrijk is voor onze kinderen. Ze werken vaak in kleinere groepen, wat ideaal is. Dit jaar gaan we de oudste meesturen. Want als er één kamp is die helemaal op zijn maat is, dan is het dit kamp wel. Zo kan hij op zijn eigen tempo openbloeien, met begrip én leeftijdsgenoten die hetzelfde ervaren als hij.

Zo blij met deze kampen

Je kind meesturen op kamp, het zorgt altijd voor wat spanning en je moet echt loslaten. Een kind met ASS heeft meer noden dan een gewoon kind, dus dit maakt het extra moeilijk. Vandaar dat ik zo blij ben dat we dit kamp gevonden hebben. Het geeft me vertrouwen dat hij ook een fijne tijd kan beleven zonder dat de structuur waar hij zo van houdt, wegvalt.

De mamaASS: de mamawerking

Naast de vakantiekampen is er ook nog een mamawerking. Mijn zoon had twee jaar geleden de diagnose autisme gekregen en ik voelde me heel eenzaam. Andere mama’s luisterden wel naar mijn verhaal, maar begrepen me toch niet helemaal. Ik was op zoek naar herkenbaarheid en steun. Naar andere mama’s die hetzelfde meemaakte. Dat vond ik bij de mamASS.

Even ventileren zonder oordeel

Dit zijn allemaal mama’s met een zoon/dochter of meerdere kids met ASS. We komen 1 keer per maand bijeen om te praten over een andere thema. Tijdens die voormiddagen geven we elkaar tips, leren we van elkaar en zijn we eerlijk zonder oordeel. Ondertussen zijn we een hechte groep geworden. We steunen elkaar en er is plaats om te ventileren, maar evengoed om te lachen of te wenen. Ik haal heel wat energie uit deze momenten, want het blijft soms echt ploeteren thuis.

mamASS samenkomst kindjes met autisme

Gaan jullie kinderen op kamp?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

2 reacties

  • Evi

    Wat fijn zeg dat dergelijke kampjes op maat bestaan. En dat er ook iets bestaat voor de mama’s om af en toe eens te kunnen ventileren. Want ik begrijp wat je zegt hoor: hier staat de deur altijd open voor je, maar het is anders dan met lotgenoten te praten he. En absoluut wat je zegt in het begin: het zijn normale kinderen, gewoon met een extraatje ❤️ Hier volgde Tuur al een paar keer tijdens de zomermaanden een dagkamp. En afgelopen zomer ging hij voor het eerst met de chiro mee op kamp en bleef hij daar dus ook slapen. Beide vielen keihard in de smaak 🙂

    • Mieke

      Ja is inderdaad erg fijn dat dit bestaat. Heb er al zoveel aan gehad. Tof dat Tuur zich geamuseerd heeft op kamp. Ik hoop dat Matthias deze zomer ook een leuke tijd heeft. Maar ik ben er wel gerust in.

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: