Onze jongste leert zichzelf fietsen
tips en trics

Mijn jongste leert zichzelf fietsen!

Ja, je leest het goed. Onze jongste, hij is vier, kon dit weekend zomaar fietsen. Hoe dit verliep, leg ik jullie wat verder uit in deze blog.

Het fietsen ging vanzelf

We hadden zo’n zomerplanning gemaakt. Daarop stond dat ik Casper wou leren fietsen. We merkten al een tijdje dat hij er klaar voor was. Hij had bijvoorbeeld al een heel goed evenwicht als hij ging fietsen met zijn loopfiets. Die loopfietsen zijn echt een goede uitvinding. Daarmee leren ze veel sneller hun evenwicht bewaren, iets wat je natuurlijk nodig hebt bij het fietsen. We zijn fan van deze fietsen, ook vooral omdat ze licht zijn om te dragen (als ze na een tijdje niet meer willen fietsen…wat 90% van de tijd voorkomt).

loopfiets zorgt voor goed evenwicht

Aanleren met een sjaal was niet nodig

Maar hoe goed ze ook hun evenwicht kunnen bewaren, bij de andere twee moest ik telkens naast hen lopen om ze te leren fietsen. Want het is toch spannend zo de eerste keer op een echte fiets! In plaats van een borstelstok, gebruikten we een sjaal die rond hun middel geknoopt was. Dit vond ik een veel betere manier.

De jongste nam de fiets en reed weg in volle vaart

Maar terug naar onze jongste. Dus vorige week nam hij de fiets zonder steunwieltjes waarmee we de andere hadden leren fietsen en reed hij ermee rond op ons terras. We waren heel erg verbaasd. Omdat het terras nogal klein was, wou ik het eens op straat proberen. Ook daar ging het zonder problemen. Hij liep met de fiets zodat hij wat vaart had, zette zijn voeten op de trappers en fietste alsof hij nooit iets anders gedaan had! Hij was helemaal niet bang of zenuwachtig. Terwijl de oudste twee de eerste keren zo traag fietsten dat ze bijna omvielen, was dit bij mijn jongste helemaal niet het geval. Hij was direct weg in volle vaart. Ik was zo trots!

Hij keek hoe zijn broers dit deden

Toen we verrast zeiden dat hij kon fietsen en hem feliciteerden zei hij laconiek: ‘Ik keek eens hoe mijn broers dit deden en dan deed ik dit ook’. Voor hem was het de normaalste zaak van de wereld. Die derde, die voedt echt zichzelf op. We moeten daar niet veel meer aan doen. Hij heeft natuurlijk ook wel twee goede voorbeelden. Nu vraag ik me af of hij ook uit zichzelf zal kunnen rekenen en lezen? 😉

Konden jullie kindjes snel fietsen?

Lees ook: Leren fietsen zonder zijwieltjes, met al mijn tips als het niet vanzelf gaat.

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

6 reacties

 • Irene

  Hier rijdt het kind echt als een zot rond met zijn loopfiets, benen in de lucht, scherpe bochten maken en wiebelen met zijn stuur enal. Ik denk dat hij ook snel zou kunnen fietsen op een fiets met trappers, maar de fiets die we hebben is voor hem nog wat te groot dus daar moeten we nog even iets op bedenken.

 • Goofball

  haha zalig als ze zo lakoniek zijn.

  dat had ik ook toen ik mijn jongste vorig jaar opeens zag zwemmen. “ah ja, ik volg toch zwemles?” zei hij gewoon. Mja, wetende dat dat zo jaren watergewenning zijn en dan pas heel langzaam naar zwemmen overgaat en dat we als ouders niet aanwezig zijn had ik dat dus niet door eh.

  4 jaar, da’s wel straf zenne, om zo gewoon uit jezelf te fietsen. Amai

 • Evi

  Wij leerden Tuur in volle corona fietsen met een sjaal rondom zijn middel. De hele straat kon van het spektakel meegenieten en hem aanmoedigen. En mede dankzij zijn loopfietsje was hij er redelijk snel met weg.

  • Mieke

   Ja, wij deden dat ook met een sjaal bij de vorige. Haha, zalig dat de hele buurt mee supporterde. Nu hij kan fietsen, wil hij niets anders mee. Al veel toertjes rond het terras gereden.

Een reactie achterlaten