tips en trics

Leren fietsen: tips en trics

Je kind leren fietsen. Ze moeten het allemaal kunnen. Maar hoe leer je dit nu precies, zonder dat er veel tranen mee gepaard gaan of je zelf een zenuwinzinking krijgt? Wij deden het zo:

  1. Onze oudste kon pas stappen aan 21 maanden (echt, ik dacht dat hij nooit zou stappen!). Dus motorisch bleef hij wat achterhollen (bij manier van spreken ?) op de rest. Vandaar dat ik wist dat we wat extra zouden moeten oefenen bij het fietsen. Na een klein fietsje, kochten we een loopfiets voor hem (zo’n fiets zonder trappers). Deze zijn echt aan te raden, want daar leren ze hun evenwicht mee houden.loopfiets
  2. Toen we merkten dat de loopfiets goed ging, kochten we een echte fiets. Dit was in het begin wat wennen, want dat trappen lukt niet zo goed. Maar gaandeweg leerde hij ook goed op de trappers duwen en kreeg hij wat meer macht in zijn benen.trapperfiets.JPG
  3. Toen hij de trapperfiets ook goed onder de knie had, dan pas probeerden we het zonder steunwieltjes. Vroeger deden ze dat met een borstelstok aan de fiets, maar wij hadden een andere manier. We knoopten een sjaal/doek rond zijn middel en hielden hem daar aan vast. Dat bleek echt een goede truc.fiets
  4. In het begin was het best wel wennen. Hij fietste aan het tempo van een slak, waardoor hij bijna omviel en moeilijk zijn evenwicht kon houden. Gelukkig hadden we hem steeds vast. Dus toen hij wat meer vaart kreeg, moesten we naast hem beginnen lopen om hem nog steeds vast te kunnen houden. Dat is pas conditietraining, dat kan ik je verzekeren!
  5. Hem de eerste keer loslaten, dat blijft natuurlijk super spannend. Maar zo lang we in de buurt bleven is hij maar één keer gevallen. En zo kreeg hij steeds meer zelfvertrouwen. Het was goed dat manlief erbij was, anders had ik hem waarschijnlijk nog steeds niet losgelaten. Nogal een watje ?.
  6. Het starten en stoppen oefenden we ook een paar keer. Bij het stoppen is het belangrijk dat hij remt en daarna snel zijn voeten op de grond zet (anders valt hij om). En bij het starten gaven we hem een duwtje, zodat hij wat vaart had. Nu loopt hij even zoals bij de loopfiets en dan kan hij al zelf zijn voeten op zijn trappers zetten.
  7. En eens hij het bijna kon, was het oefenen geblazen. In de vakantie oefenden we elke dag. Ook bescherming is belangrijk. Zo proberen we er steeds aan te denken om een helm op om zijn hoofd te zetten. We probeerden het ook met kniebeschermers. Maar die zaten eerder in de weg en waren niet zo handig.

En hoe gaat het nu? Hij kan al goed fietsen. Echt zot hoe snel dit gaat.
Nu hoor je me meestal roepen: ‘niet zo snel’ en ‘pas op’! Af en toe krijg ik een hartstilstand ?. (Hij mag enkel nog maar in rustige straten fietsen.) Maar ik ben zo trots op mijn grote man!!!

Tot gauw,

Mie

 

Avatar

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: