Leren fietsen zonder zijwieltjes
Je kind leren fietsen zonder zijwieltjes. Ze moeten het allemaal kunnen. Maar hoe leer je dit nu precies, zonder dat er veel tranen mee gepaard gaan of je zelf een zenuwinzinking krijgt? Ik verklap jullie mijn tips om te leren fietsen.
Table of Contents
Leren fietsen zonder zijwieltjes dankzij onderstaande stappen
Leren fietsen met een loopfiets
Onze oudste kon pas stappen aan 21 maanden (echt, ik dacht dat hij nooit zou stappen!). Dus motorisch bleef hij wat achterhollen (bij manier van spreken?!) op de rest. Vandaar dat ik wist dat we wat extra moesten oefenen bij het fietsen. Na een klein fietsje, kochten we een loopfiets voor hem (zo’n fiets zonder trappers). Deze zijn echt aan te raden, want daar leren ze hun evenwicht mee houden. Wist je dat een loopfiets trouwens beter is dan een driewieler? Eens ze dit goed kunnen, dan kan je overschakelen direct overschakelen naar een echte fiets.
Van een driewieler naar een fiets met zijwieltjes
Sommige mensen kiezen ervoor om eerst een driewieler te kopen. Eens ze dat goed kunnen, is het aan te raden om eerst met zijwieltjes te fietsen. Zo leren ze het wat het is om te fietsen met maar twee wielen. Wie een loopfiets kocht, slaat deze stap over.
Zo zorg je dat je kind niet valt met behulp van een sjaal.
Toen hij de loopfiets goed onder de knie had, probeerden we het zonder steunwieltjes. Hij was net vier jaar geworden. Vroeger deden ze dat met een borstelstok aan de fiets, maar wij hadden een andere manier. We knoopten een sjaal/doek rond zijn middel en hielden hem daar aan vast. Dat bleek echt een goede truc.
In het begin was het best wel wennen. Hij fietste aan het tempo van een slak, waardoor hij bijna omviel en moeilijk zijn evenwicht kon houden. Gelukkig hadden we hem steeds vast. Dus toen hij wat meer vaart kreeg, moesten we naast hem beginnen lopen om hem nog steeds vast te kunnen houden. Dat is pas conditietraining, dat kan ik je verzekeren!
Oefenen met het starten en het stoppen
Het starten en stoppen oefenden we ook een paar keer. Bij het stoppen is het belangrijk dat hij remt en daarna snel zijn voeten op de grond zet (anders valt hij om). En bij het starten gaven we hem een duwtje, zodat hij wat vaart had.
De eerste keer loslaten, dat blijft natuurlijk super spannend. Maar zo lang we in de buurt bleven, is hij maar één keer gevallen. En zo kreeg hij steeds meer zelfvertrouwen. Het was goed dat manlief erbij was, anders had ik hem waarschijnlijk nog steeds niet losgelaten. Nogal een watje hier.
Extra tips om veilig te leren rijden zonder zijwieltjes
Kies een gepaste helm
Ook bescherming is belangrijk. Zo proberen we er steeds aan te denken om een helm op om zijn hoofd te zetten. We probeerden het ook met kniebeschermers. Maar die zaten eerder in de weg en waren niet zo handig.
Zorg dat de fiets de juiste afmeting heeft
Als je een fiets koopt voor je kind, dan is het belangrijk dat de fiets de juiste afmeting heeft. Koop een fiets niet te veel op de groei. Bij een goede maat kunnen beide voeten tegelijk de grond raken als je kind op het zadel zit.
Oefenen, oefenen, oefenen
Eens hij het kon, was het oefenen geblazen. In de vakantie oefenden we elke dag.
En hoe gaat het nu? Hij kan al goed fietsen. Echt zot hoe snel dit gaat.
Nu hoor je me meestal roepen: ‘Niet zo snel’ en ‘Pas op’! Af en toe krijg ik een hartstilstand (Hij mag enkel nog maar in rustige straten fietsen.) Maar ik ben zo trots op mijn grote man!!
Veel succes met deze stappen!
4 reacties
Rita
Fantastisch hoe jullie dat hebben gedaan he.Super dat hij r nu zoveel plezier aan beleeft
Rita
Fantastisch hoe jullie dat hebben gedaan he.Super dat hij r nu zoveel plezier aan beleeft
miekids
Bedankt! Ja,we zijn heel blij dat het zo goed ging ☺️.
Pingback: