nare ervaring kind en gezin
peuter

Nare ervaring kind en gezin: mijn peuter loopt niet op 18 maanden

Enkele maanden geleden moest ik naar Kind en gezin. Daar had ik een nare ervaring. Mijn peuter van 15 maanden loopt nog niet en dat vonden ze blijkbaar onrustwekkend…

Hij begon te poepschuiven

Het begon met kruipen. Of eerlijk gezegd, hij kroop niet. Niet aan 10 maanden, niet aan 11 maanden. Hij begon eerder te schuiven op zijn poep. Op een gekke manier, maar hij kwam vooruit. Zelf had hij er helemaal geen last van en ondertussen kan hij het razendsnel.

peuter schuift op zijn poep
Zie je het zandspoor?

Moeilijker om recht te staan

Omdat hij niet kroop, lukte het moeilijker om recht te staan. Probeer jij maar eens van zitstand, recht te staan. Dat is moeilijk. Dus beetje bij beetje leerde hij hoe hij op zijn knietjes kon gaan zitten. Uiteindelijk kroop hij wel, maar hij verkiest nog altijd het schuiven op zijn poep. Hij begon zich stilaan recht te trekken, maar het had wat tijd nodig. Zijn beentjes waren ook nog niet sterk genoeg om hem te dragen.

Op bezoek bij Kind en gezin

Toen hij 15 maanden was, moest ik op bezoek bij Kind en gezin. De dokter vond het heel onrustwekkend (dat was het woord dat ze gebruikte!) dat hij nog niet kon lopen. En dat hij zelfs nog niet veel moeite deed om recht te staan. Ze deed tegen mij alsof hij de abnormaalste baby ter wereld was, terwijl ik heus wel weet dat niet elk kind aan 15 maanden kan lopen. Oké, de meeste wel, maar niet allemaal. Ze probeerde me een ongerust gevoel aan te praten en zei dat ze hem op 18 maanden zeker terug wou zien. Want dat er dan misschien kine nodig ging zijn…

ergens opkruipen lukt wel
Zie je zijn snoetje glunderen omdat hij op het bankje raakt?

Kine zal nodig zijn

Ik diende haar van antwoord en zei dat hij wel op zijn eigen tempo zou ontwikkelen. Dat ik er gerust in was. Gelukkig is dit mijn derde kind. Moest het mijn eerste geweest zijn, dan ging ik daar al wenend naar buiten gestapt zijn. Nu bleef ik kalm. Maar toch was het geen leuk gesprek. Het is niet fijn om te horen dat je kind niet voldoet aan de standaardnormen. Kind en gezin kan je soms echt een slecht gevoel geven.

Dat hij al veel woordjes zegt, lijkt niet belangrijk

Dat hij al heel wat woordjes zei en zich daar wat meer op ging focussen, dat vond ze niet zo interessant. Bij andere mensen is het net zo. Het eerste wat ze vragen: Loopt hij al?’ Terwijl niemand zal vragen: ‘Kan hij al veel woorden zeggen?’ Het zit wat in de familie dat traag stappen. Maar al mijn kids konden al heel vroeg brabbelen en woordjes zeggen. We begrijpen perfect wat hij wil zeggen, dus dat is wel heel handig.

Ik laat me niet zot maken

Ik maak me dus geen zorgen. Hij gaat vooruit en elke dag lukt het wat meer. Ondertussen stapt hij al flink aan de handen en ook met zijn kar stapt hij door het huis. Hij is bijna 18 maanden, dus die deadline zal hij niet meer halen. Maar het zal me een worst wezen.

Ga maar op je eigen tempo vriend

Natuurlijk zou het handig zijn als hij kon stappen. Hij begint best zwaar te wegen om op de arm te dragen en in de tuin wil hij ook altijd in het natte gras, waardoor zijn broeken heel vuil worden. Ook als we wandelen moet hij telkens in de buggy, want zelf stappen lukt nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd. Hij kan wel al een trap op kruipen en van een glijbaan glijden. Hij is een plantrekker, dus dat komt goed.

peuter loopt nog niet aan 18 maanden
Trappen lopen lukt wel!

Niet achter hem aanhollen

Ik heb het altijd wel gemakkelijk gevonden dat ik niet achter hem aan moest hollen, want kindjes die op 10 maanden lopen, hebben nog geen besef van gevaar. Lieve vriend, als je tegen Nieuwjaar kan lopen, dan kraak ik een fles. En anders ook. We zijn hoe dan ook trots op je!

Wanneer konden jullie kinderen stappen?
Lees ook: Waarom mijn peuter weent

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

12 reacties

 • Moederschip

  Mijn kindjes konden ook allebei vlot praten voor ze konden lopen, prioriteiten he 😉
  Op 18m raadden ze ons bij K&G inderdaad kine aan, de dag voor onze afspraak stond onze dochter recht en liep zelfverzekerd 10 meter ? Er zijn kindjes die gewoon wachten tot ze echt die zekerheid hebben.

 • ingebeleeft

  Bij ons ging de afspraak niet door voor de 1,5 jaar check. Ik weet zeker dat ze bij ons commentaar hadden geleverd dat ons draakje nog niet praat. Verder dan papa, die en dees kwam hij niet met 18 maanden. Maar ja al zijn energie ging naar tanden en kiezen krijgen en de fysieke ontwikkeling. Want met 5 maanden trok onze draak zich al op. Ze kunnen echt maar focussen op 1 ding.

  • miekids

   Ja, inderdaad. Ze nemen één iets en focussen zich dan daarop. Prima toch! Maar die dokter van Kind&gezin deed precies alsof het abnormaal was dat hij nog niet liep. Komt allemaal goed, op hun tempo.

 • Goofball

  Mijn neefje was ook een “poepschuiver”… ja zo noemde de pediator hem. En poepschuivers stappen het laatst, vaak niet voor 2 jaar. Dus mijn schoonzus en schoonbroer maakten zich geen zorgen en effectief maakte mijn neefje geen aanstalten om te stappen op zijn 2 jaar. Hij staat op al onze huwelijksfoto’s als >2 jarige flink op de arm van zijn papa en mama.

  Daarna heeft hij wel heel lang kine gehad. Zijn spieren waren toch al wat verzwakt en mijn schoonzus en schoonbroer hebben toch wel wat spijt dat ze er zo gerust in geweest zijn. Het komt allemaal goed eh en nu is hij jonge tiener die voetbalt en tennist. Alles is prima! Da’s belangrijkste. Maar ze zouden wel wat sneller met kine begonnen zijn voor spierversteviging als ze het opnieuw zouden moeten doen, vermoed ik.

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: