Help, mijn peuter speelt de baas!
peuterpuber

Help, mijn peuter speelt de baas!

Mijn peuter doet vaak alsof hij de baas is. Als ik er tegenin ga, dan is het drama. Dat gaf mijn inspiratie voor deze blog.

Huisregels door een peuter en kleuter

Ik kruip even in het hoofd van mijn twee-jarige peuter en mijn vier-jarige kleuter. Dit zijn hun regels:

 • Doe om klokslag 6u aan ochtendgymnastiek (lang slapen is niet meer van deze tijd). Springen in het bed, klauteren over mama en papa en de trap op en af lopen. Er gaat niets boven een goede fitness om klaarwakker te zijn.
 • Skip die fles melk (altijd dezelfde smaak…saai!). Kies voor cornflakes. Niet om op te eten, maar omdat je die zo leuk door de lucht kan gooien. Een boterham met choco staat ook op het lijstje. Kleine tip: ga niet van tafel voor je helemaal onder de choco zit.
 • Doe lekker géén kleren aan. Houd een pyjama-jamajamahé-party. Of ga voor verkleedkleren. Brul als mama je vraagt om je gewone kleren aan te doen (ook als jullie naar een feest gaan).
 • Kleuren, boekjes lezen, met de blokken spelen… verbouw het hele huis, hang plasticine aan de muren en zorg voor verfspatten op de vloer. Opruimen? Morgen spelen we daar toch opnieuw mee!?

Laat mama vooral niet rusten!

 • Aperitieven is mijn lievelingsmoment. Dan eet ik lekker véél chipjes. Straks komt er nog een middagmaal? Doen alsof we dit niet gehoord hebben. (smak, smak)
 • Mama zit even op haar computer en papa leest in een boek. Het moment voor kattenkwaad. Mama’s agenda ligt binnen handbereik. Maak er een heel mooi kunstwerk in…verspreid over elke bladzijde. Daar zal ze vast heel blij mee zijn.
 • Ga buiten spelen. Maar verplicht mama om mee te spelen. Eerst tikkertje, dan verstoppertje. En opnieuw. Als mama durft neerzitten, dan bedenk je nog een ander spelletje. Maak ze maar even moe.
 • Vraag poeslief of je televisie mag kijken. Met van die puppy-oogjes en een smekende blik. Lukt zeker!

Bedtijd uitstellen

 • Bedtijd stel je zo lang mogelijk uit. Kruip lekker dicht tegen mama en papa en houd je muisstil. Misschien merken ze het dan niet eens?
 • Oké, mislukt. Zeg dat je nog helemaal niet moe bent. Smeek of je nog zo’n vijf minuutjes langer mag opblijven. Vertel daarbij dat ze de liefste mama van de wereld is. Wie kan daar nu aan weerstaan?
 • Troggel een verhaaltje af (of twee…of drie). Toe mama, nog één? Dan ga ik héél flink slapen (of niet ?)
 • Roep mama zeker nog zo’n vijf keer terug nadat ze je in bed heeft gestopt: je hebt dorst, je neus is vuil, je wil nog een kus, je hebt te warm, je knuffel ligt te veel naar links…

Na zo’n hele dag met hen, is mama het meeste moe denk ik dan. Gelukkig zie ik hen zo graag…

Hebben jullie ook zo’n bazige peuters/kleuters?

Lees ook: 8 signalen dat je een peuterpuber hebt!

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

3 reacties

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: