koptelefoon-zorgt-voor-rust
autisme zoon

Omgaan met een kind met autisme

Ik heb een zoon met autisme. Mijn zoon kreeg de diagnose toen hij zes jaar was. Ondertussen is hij acht jaar en heb ik heel wat cursussen, tips, opzoekingen en eigen ervaringen gesprokkeld. We weten beter waar hij op vastloopt. Ook al blijft het zoeken, want we zijn er zeker nog niet. Vandaag geef ik jullie tips die vooral bij mijn kind van acht goed werken. Elk kind is anders, maar misschien zijn er dingen die jullie kunnen helpen.

Zorg voor structuur

Structuur is alles. Dit zorgt voor rust in huis. Wij doen ook graag spontane dingen, maar dit hebben we toch wat moeten aanpassen.

1. Vaste momenten geven houvast

We eten vaak op een vast moment. Ze hebben vaste momenten voor schermtijd. Vaste slaaptijden en een vast avondritueel. Wijken we teveel van iets af, dan kan dit een trigger zijn om boos te worden.

2. Voorbereiding is belangrijk

Twee dagen op voorhand zeg ik wat we in het weekend gaan doen. Dan herhaal ik het nog een paar keer. Maar ik maak ook een visueel schema met activiteiten en de weekmenu (want warm eten is hier niet zo gemakkelijk). In de vakantie maak ik een kalender, zodat ze weten wanneer er kampjes zijn, wanneer we op reis gaan en wat ze kunnen verwachten. Dit geeft hem rust.

vakantiekalender-structuur
Deze kalender is van vorige zomer. Ik ben bezig met die van deze zomer.
weekmenu kalender autisme
Een weekmenu en activiteiten voor de oudste. Ook naar het groot toilet gaan is moeilijk en wordt hij bijgehouden (anders slaat hij soms een halve week over)

3. Wees voorzichtig met dingen beloven

Als je iets belooft, zorg dan ook dat je het kan waarmaken. Daar ben ik voorzichtiger in geworden. Anders mag ik ’s avonds laat nog naar de winkel rijden, omdat ik beloofd had dat ik choco ging kopen. Nu beloof ik enkel nog dingen, waarvan ik weet dat ze zullen lukken.

Zorg voor rust

Onze kinderen zijn snel overprikkeld. In de wereld waren we leven zijn er ook veel meer prikkels dan 20 jaar geleden. Rust zorgt ervoor dat ze in balans blijven.

1. Plan rustmomenten in

We plannen ons weekend niet te vol. Zo is er meestal een drukke dag en een rustige dag. Want het weekend is een moment om even op adem te komen en de batterijen weer op te laden.

2. Een massage geven/krijgen

We volgden de STOP 4-7 cursus. Daar leerde de oudste massages geven en krijgen. Dit vond hij heel prettig. ’s Avonds maken we tijd om ook even zo’n momentje in te plannen.

3. Zorg voor voldoende slaap

Onze kindjes zijn niet de beste slapers. Ze kunnen vaak laat in slaap vallen en zijn weer vroeg wakker. Maar hoe minder ze slapen, hoe meer ze vatbaar ze zijn voor prikkels. Daarom geven we onze oudste melatonine om beter in te slaap. Dat doe je best in samenspraak met je huisdokter/psychiater. Maar dit helpt bij ons heel goed. Vroeger kon hij vaak twee uur wakker liggen, nu is dit max. een halfuur. ’s Morgens is hij nog steeds vroeg wakker, maar hij blijft wel liggen tot 7u nu.

Enkele hulpmiddelen

Enkele hulpmiddelen die kunnen helpen om wat structuur en rust in te bouwen, kan je hieronder vinden. We gebruiken deze heel veel.

1. Gebruik een time timer

De time timer gebruik ik hier heel vaak. Het is een handig hulpmiddel om in te schatten hoe lang het nog duurt. Het begrip ‘straks’ of ‘nog even wachten’ is vaag. De timer gebruik ik voor bv. voor huiswerktijd. Dan mogen ze eerst nog even spelen. Wanneer de time timer afgaat, is het tijd en dit zorgt voor minder discussies. Of ze mogen zolang op de i-pad en zien de tijd ook echt wegtikken.

2. Gebruik een koptelefoon

De oudste is nogal gevoelig voor geluid. Te luide muziek, te veel lawaai van zijn broers en hij wordt snel boos. Als we op uitstap gaan, dan heb ik bijna altijd een koptelefoon mee. Zelf zou hij er nog niet om vragen, maar hij is dan heel blij dat ik hem bij me heb. Zo blij dat hij hem dan niet meer af wil zetten ;-).

koptelefoon-zorgt-voor-rust
Deze koptelefoon zorgde ervoor dat hij geen last van luide muziek op de kermis.

3. Tangle

Mijn zoon fladdert vaak met zijn handen. Hij heeft een zekere onrust, die er op deze manier uitgaat. Tangles of fidget toys maken hem rustig. Zo heeft hij meestal iets in zijn handen, waardoor het minder opvalt, want mensen kijken soms wel als hij dit doet.

Hebben jullie nog tips of aanvullingen?
Lees ook: Wanneer en hoe vertel je dat je kind autisme heeft?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

Een reactie achterlaten