potjestraining,  tips en trics

Op het potje

Zomervakantie betekende niet alleen vakantie, maar ook de potjes training van kleine broer. Hij moet in november naar school, dus zoveel tijd hebben we niet meer. Omdat ik zelf lesgeef, zou ik het een beetje gênant vinden als het niet zou lukken. Natuurlijk kun je zoiets niet forceren, begrijp me niet verkeerd. Maar proberen mag zeker.

Training starten

Dus toen de zomervakantie begon, startten we vol goede moed. Viel dat aardig tegen. Ik zette hem ongeveer ieder kwartier op het potje. Maar als hij op het potje zat, gebeurde er niets. Vijf minuten later daarentegen was het natuurlijk prijs in zijn broek. Tientallen natte broeken verder, was er nog steeds geen verbetering. We hadden in het begin ook nogal een druk programma en dat is natuurlijk niet ideaal als je echt met die training wil starten. Dus gaf ik het op. We lazen wel verder boekjes over het potje.

fullsizeoutput_1adf.jpeg
Dit potje speelt een muziekje, heel leuk

Mama pipi?

Het potje liet ik natuurlijk wel uitstaan. Af en toe zat hij erop met zijn broek aan en hij was ook heel erg geïnteresseerd als ik naar het toilet moest. “Mama pipi?” stond hij me vragend aan te kijken. Of “mama kaka?”. Hij deed zelfs bravo. Dat was hier de omgekeerde wereld! Verder vond hij het ook heel leuk om het wc-dekstel veel te hard dicht te slaan. Gelukkig kan dat ding tegen een stootje.

De spoelknop

Ik liet het drie weken rusten en toen probeerden we het nog eens. We zetten het potje wel in de gang, zodat hij wat meer privacy had. Na een vijftal vruchteloze pogingen, kregen we een pipi op het potje. Ik klapte zo hard in mijn handen dat ze pijn deden, met bijhorende juichkreten. Grote broer deed enthousiast mee. Kleine broer mocht een sticker plakken op een blad met auto’s. Maar vooral dit: we deden de pipi in het toilet en kleine broer mocht op de spoelknop duwen. Hij glunderde, dat bleek een fantastische ontdekking.

potje
Thomas plakte gewoon stickers op een auto, ik liet hem doen.

Plassen terwijl hij roept

Dit betekende niet dat het nu direct lukte. Hij plaste nog veel in zijn broek, ook al zette ik hem elk halfuur op het potje. Maar hij begon te voelen wanneer hij moest plassen. Telkens als hij zei “ik moet pipi doen'”, was hij al aan het plassen. Maar hij voelde het, dus dat vond ik een goed teken.

Yes! Het lukt!

Hoe meer plasjes, hoe meer stickers hij mocht kleven. Ik beloonde hem ook met een rozijntje of soms met een smartie. (Ik weet het loedermoeder.) Hij mocht meer en meer op de spoelknop drukken. Onze waterrekening van augustus swingt zeker de pan uit. (Great thinking moeder!) Maar het werkte. Dat hij even later de wc-borstel ontdekte en ermee in het rond zwierde, dat vergeten we even.

De eerste keer dat we ergens naartoe gingen was natuurlijk spannend. Ik had drie verse onderbroekjes en twee verse broeken mee. Na een uur zette ik hem eens op het meegezeulde potje en het lukte. Hij plaste niet in zijn broek. Joehoe, wat een overwinning.

Eindelijk proper

Hoe gaat het nu? Hij is zowat proper. Ik moet er wel aan denken om hem op het toilet te zetten als we ergens naartoe gaan, maar hij kan het al zo’n twee uur ophouden. Zo trots op mijn kleine man! Ook begint hij nu te zeggen dat hij pipi moet doen. Maar dan moet het snel gaan. Meestal sta je dan ergens helemaal achteraan in de winkel, zodat je als een gek naar de toiletten moet spurten. Hij moet er ook aan denken om zijn piemel goed in het potje duwen, want soms floept dat eruit en…ja, geen verder uitleg nodig zeker ??

Kaka lukt nog niet. Het lukte een paar keer op het potje, maar met veel tranen. En nu doet hij het gewoon in zijn broek en komt dan zeggen: “ik heb kaka gedaan”. Ik zeg dan steeds dat kaka ook op het potje moet. Nu ja, we hebben nog twee maanden. Dat lukt wel zeker? Iemand tips?

Tot gauw,
Mie

Indien je het stickerblad wil, je vindt het hier.

Avatar

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: