opnieuw kiezen voor borstvoeding
borstvoeding

Opnieuw kiezen voor borstvoeding?

Ga je weer borstvoeding geven?

Nu ik 27 weken zwanger ben is dat één van de meest gestelde vragen. Mijn hart zegt ja, mijn hoofd zegt misschien. Want ik ben eigenlijk geen borstvoedings-mama.

De borstvoeding verliep niet goed

Bij mijn eerst zoon liep het snel verkeerd. Ik weet nog steeds niet hoe het kwam, maar hij zoog niet hard genoeg waardoor er geen melk kwam. Ik ben ook in het ziekenhuis niet goed begeleid geweest. Terwijl ik al veel vroeger moest beginnen kolven, zeiden ze daar niets van en lieten ze me maar sukkelen. Het was er ook een ware babyboom, waardoor ze veel te weinig tijd hadden om me op weg te helpen. Dus eindigde ik in het sukkelstraatje…geen melk, een hongerige/huilende baby en een oververmoeide mama. Met de vroedvrouw probeerden we het volgende uit: eerst aanleggen, daarna kolven en de resterende melk in een flesje geven. Op den duur was ik de hele dag bezig met eten geven en ik kreeg er echt een hekel aan. En geen enkele voldoening! Terwijl het niet goed voelde, deed ik door. Als ik er nu op terug kijk, dan was ik eigenlijk echt gek. Het liep zo vierkant als het maar kon, maar toch wou ik niet opgeven. Toen ik na 2,5 maanden een borstonsteking kreeg, gaf ik me gewonnen.

Borstvoeding geven, is hard werken

Bij de tweede zoon was ik gelukkig heel wat wijzer. Ik had zoiets van: we zien wel. En het ging beter. Misschien was ik rustiger, ik weet het niet. Hij was een goede drinker, ik had voldoende melk en alles verliep behoorlijk goed. Bijna drie maanden kon ik borstvoeding geven. Maar zo ‘zalig’ heb ik dat eigenlijk nooit gevonden. Het is vooral hard werken. Niemand kan de voeding eens overnemen. In het begin was het zoeken, met de nodige tranen en was ik heel onzeker dat het weer fout zou lopen. Ik zat ook nog met een ander kind, die dan tijdens de borstvoedingsmomenten vrij spel had. Gelukkig was hij echt wel flink. En die vermoeidheid van de onderbroken nachten is toch niet te onderschatten vind ik. Want nee, hij sliep echt niet door.

Tips om te kiezen

Dus een derde keer? Ik ga er waarschijnlijk wel aan beginnen. Maar met een andere kijk. Het gaat nu niet alleen over mijn baby. Er zijn nog twee kinderen om voor te zorgen. We zien wel dag per dag. Gelukkig weet ik dat flesvoeding even goed is. Beter een happy mama met flesvoeding, dan een depri mama met borstvoeding.

Hierbij enkele tips als je er nog niet uit bent:
– voel je niet verplicht
– voel je niet schuldig: flesvoeding is even goed
– je weet zelf het beste wat de juiste keuze is voor jou
– dit is je eigen beslissing en niet die van iemand anders (wat je omgeving ook zegt). 

Wat zijn jullie ervaringen met borstvoeding?

Tot gauw,
Mie

 

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

9 reacties

Een reactie achterlaten