potjestraining goede aanpak
potjestraining,  tips en trics

Potjestraining: zo deden wij het

Thomas moest in november naar school. We planden in de zomervakantie even tijd om te starten met de potjestraining. Dan waren we thuis en was Thomas net 2 jaar en 3 maanden. Dat leek ons de ideale leeftijd om ermee te beginnen. Hij wij dit aanpakten? Dat deel ik graag met jullie.

De voorbereiding

Zet het potje al in het zicht

Enkele weken voor we eraan begonnen, zetten we het potje al even uit. Zo kon hij eraan wennen en er soms al eens gaan opzitten met zijn broek aan.

Lees boekjes over het potje

Ga op zoek naar leuke boekjes in de bibliotheek over potjestraining. Boekjes kunnen heel wat helpen.

We begonnen aan de potjestraining

Dus toen de zomervakantie begon, startten we vol goede moed. Viel dat aardig tegen. Ik zette hem ongeveer ieder kwartier op het potje. Maar als hij op het potje zat, gebeurde er niets. Vijf minuten later daarentegen was het natuurlijk prijs in zijn broek. Tientallen natte broeken verder, was er nog steeds geen verbetering. We hadden in het begin ook nogal een druk programma en dat is natuurlijk niet ideaal als je echt met die training wil starten. Dus stopten we ermee. We lazen wel verder boekjes over het potje.

potjestraining hoe deden wij het?

Mama pipi?

Het potje liet ik natuurlijk wel uitstaan. Af en toe zat hij erop met zijn broek aan en hij was ook heel erg geïnteresseerd als ik naar het toilet moest. “Mama pipi?” stond hij me vragend aan te kijken. Of “mama kaka?”. Hij deed zelfs bravo. Dat was hier de omgekeerde wereld! Verder vond hij het ook heel leuk om het wc-dekstel veel te hard dicht te slaan. Gelukkig kan dat ding tegen een stootje.

De spoelknop

Ik liet het drie weken rusten en toen probeerden we het nog eens. We zetten het potje wel in de gang, zodat hij wat meer privacy had. Na een vijftal vruchteloze pogingen, kregen we een pipi op het potje. Ik klapte zo hard in mijn handen dat ze pijn deden, met bijhorende juichkreten. Grote broer deed enthousiast mee. Kleine broer mocht een sticker plakken op een blad met auto’s. Maar vooral dit: we deden de pipi in het toilet en kleine broer mocht op de spoelknop duwen. Hij glunderde, dat bleek een fantastische ontdekking.

aftelkalender potjestraining

Plassen terwijl hij roept

Dit betekende niet dat het nu direct lukte. Hij plaste nog veel in zijn broek, ook al zette ik hem elk halfuur op het potje. Maar hij begon te voelen wanneer hij moest plassen. Telkens als hij zei “ik moet pipi doen'”, was hij al aan het plassen. Maar hij voelde het, dus dat vond ik een goed teken.

Yes! Het lukt!

Hoe meer plasjes, hoe meer stickers hij mocht kleven. Ik beloonde hem ook met een rozijntje of soms met een smartie. (Ik weet het loedermoeder.) Hij mocht meer en meer op de spoelknop drukken. Onze waterrekening van augustus swingt zeker de pan uit. (Great thinking moeder!) Maar het werkte. Dat hij even later de wc-borstel ontdekte en ermee in het rond zwierde, dat vergeten we even.

De eerste keer dat we ergens naartoe gingen was natuurlijk spannend. Ik had drie verse onderbroekjes en twee verse broeken mee. Na een uur zette ik hem eens op het meegezeulde potje en het lukte. Hij plaste niet in zijn broek. Joehoe, wat een overwinning.

Eindelijk proper

Hoe gaat het nu? Hij is zowat proper. Ik moet er wel aan denken om hem op het toilet te zetten als we ergens naartoe gaan, maar hij kan het al zo’n twee uur ophouden. Zo trots op mijn kleine man! Ook begint hij nu te zeggen dat hij moet plassen. Maar dan moet het snel gaan. Meestal sta je dan ergens helemaal achteraan in de winkel, zodat je als een gek naar de toiletten moet spurten. Hij moet er ook aan denken om zijn piemel goed in het potje duwen, want soms floept dat eruit en…ja, geen verder uitleg nodig zeker?

Kaka lukt nog niet. Het lukte een paar keer op het potje, maar met veel tranen. En nu doet hij het gewoon in zijn broek en komt dan zeggen: “ik heb kaka gedaan”. Ik zeg dan steeds dat kaka ook op het potje moet. Nu ja, we hebben nog twee maanden. Dat lukt wel zeker? Iemand tips?

Mijn tips en ervaringen

  • Lukt het echt niet en plassen ze heel de tijd in hun broek? Dat wil zeggen dat ze er nog niet klaar voor zijn. Stop er dan enkele weken mee en probeer het daarna opnieuw. Laat het potje wel uitstaan en lees nog boekjes over de potjestraining.
  • Doe ze direct een echt onderbroekje aan, zo voelen ze beter dat ze moeten plassen. Als je hen gewoon laat rondlopen in hun blote poep, dan voelen ze veel minder goed dat ze nat zijn en laten ze het gewoon lopen.
  • Zorg dat je echt tijd heb. Plan een dag of drie-vier niks. Blijf thuis en neem de tijd.
  • Heb geduld. Het zal niet direct lukken, maar dat is oké. Ook voor hen is het wennen. Dat vraagt tijd.
  • Als je echt met de training begint, zet het potje dan ergens in de gang of de badkamer. Geef ze wat privacy. Dat hielp hier echt.

Het stickerblad om vol te kleven, is alvast een grote hulp.
Veel succes!

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

3 reacties

Een reactie achterlaten