praktische lifehacks voor ouders
survivaltips,  tips en trics

Deze 10 praktische lifehacks voor ouders moet je proberen!

Ondertussen ben ik al acht jaar mama. Ik weet dus al wat werkt en wat niet. Stiltes zijn uiterst verdacht en hun breinen zitten vol gekke plannetjes die ze ten uitvoer brengen als je even niet kijkt. Er zijn enkele lifehacks die waarschijnlijk al kent. Maar die van mij zijn handig en praktisch. Hier komen mijn praktische lifehacks voor ouders.

Mijn 10 praktische lifehacks voor ouders

Spreek een vast moment af voor een snoepje

 • Hier moeten ze niet zagen om een snoep. Als we thuiskomen van school en ze flink hun jassen gegeven hebben (onze kapstok is nogal hoog), dan mogen ze een snoepje. Ze willen graag een snoepje eten op een dag én er een vast moment van maken, zorgt voor minder gezeur.

Doe hun pyjama al aan voor tv mogen kijken

 • Het avondritueel neemt veel tijd in beslag. Het scheelt al veel als ze voor ze het tv kijken ’s avonds eerst hun pyjama aandoen. Dan hoef ik er daarna niet meer om te zagen. Nu is het al een zodanige gewoonte geworden dat ze het zonder morren doen.

Ijsje eten met peuters

 • Een ijsje eten is een echte smosboel met peuters. Vooral die waterijsjes. Ik steek nu twee cupcakevormpjes onderaan het ijsje, zodat het meeste ijs daarin valt als het begint te smelten en niet op zijn kleren. Gewoon een gaatje maken in de cupcakevormpjes en het stokje erdoor schuiven. Lekker makkelijk!

Leve de keukenrol!

 • Als je kind moet kotsen, dan is het niet zo handig dat je geen keukenrol in huis hebt. Ik wou wat milieubewuster zijn, maar kots opruimen met een dweil werkt toch niet goed. En wc-papier is net iets te klein en scheurt nogal snel (ik spreek uit ondervinding). Nog in de categorie kotsen: koop twee matrasbeschermers. Dan kan je de matras dubbel dekken. Eerst een matrasbeschermer, dan een hoeslaken. Daarbovenop nog een matrasbeschermer en een hoeslaken. Geven ze over? Dan hoef je alleen de vuile dingen weg te doen en niet midden in de nacht het bed op te staan maken.

Zand uit de kleren springen

 • Spelen je kids ook zo graag in de zandbak? Alleen blijft het zand niet gewoon in de zandbak, maar zijn ze expert in ‘zoveel mogelijk zand in hun kleren krijgen’. Daarom mogen ze van mij niet direct binnen na een dag buitenspelen. Dan moeten ze nog even op de trampoline springen, zodat het zand weg is. Werkt perfect.

Koop geen witte schoenen/T-shirts

 • Altijd als ik mama’s witte schoenen zie kopen voor hun kroost denk ik: ‘Dat is zeker hun eerste kind’. Ik ben ondertussen geleerd. Witte schoenen of een wit T-shirt geven aan je kind, is hetzelfde als zeggen: “Maak dit nu zo vuil mogelijk!”. Mijn smoskinderen slagen er zeker in vlekken te maken die ik er nooit meer uitkrijg. Ze krijgen dus nooit meer iets wits. Nah!

Een kunstwerk van alcoholstift

 • Maakten je kids ook al eens een kunstwerk met alcoholstift op de kasten of de muren? Geen paniek. Met tandpasta krijg je dit uit. Dus maak er eerst nog een leuke foto van (om later onder hun neus te wrijven) en smeer er dan wat tandpasta op. Thank me later.

Verzorgingstas bijvullen

 • Ben je weer thuis van een uitstap, vul dan de verzorgingstas gauw weer bij. Je weet nog goed wat je precies gebruikt hebt en wat niet. Zo kan je de volgende keer – als het wat snel moet gaan- al direct vertrekken. Handig.

Stop je kind ’s avonds in de douche

 • Wie heeft er tijd om zijn kids ’s morgens nog te wassen? Niemand toch?! Daarom stop ik mijn kids ’s avond in de douche. Ook niet iedere dag, maar om de twee dagen. Om de andere dag krijgen ze dan een kattenwasje aan de wasbak. Ik heb echt een hekel aan mijn kids in bad/douche stoppen. Gelukkig bestaat er nog zoiets als zwemlessen.

Laat ze in hun hemdje en onderbroek in de fontein/waterspeelplein spelen

 • Heb jij ook nooit reservekledij mee? Ik ook niet. Geen probleem. Je kan ze gerust in hun onderbroek en hemdje in de fontein laten spelen. Daarna kan je ze wat afdrogen met het tetradoek of een bavet dat je nog zitten had voor de jongste (of je laat ze even drogen in de zon) en kunnen ze hun kleren weer aandoen.

Hebben jullie aanvullingen of lifehacks die ik moet proberen? Deel het gerust!

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

12 reacties

 • Sanne

  Wow dat van die tandpasta en alcoholstift wist ik niet! Hier komt ook niks wit meer in huis. Vlekken van bellenblaasproduct krijg je daar bvb nooooit meer uit, zo zonde. Zand afspringen op de trampoline moet ik ook eens uittesten 🙂

 • fiekefatjerietjes

  Oh, zo’n goeie tips! Die van eerst PJ aandoen ga ik onthouden!
  En ik vind het een wonder dat al die zandbakken ter wereld nog vol blijven. Onze berging ligt ook vaak vol, dus de trampolinetip ga ik ook toepassen nu.
  Wassen doen wij zelden in de ochtend, en ook zelden elke dag hoor. Gelukkig gaat Juliette wel graag in bad (en speelt ze vooral met lege flessen van shampoo in plaats van duurdere badspeeltjes).
  De schoenen hier zijn wel wit, en ik moet die regelmatig kuisen. Als nieuw krijg je ze niet meer, maar wel acceptabel :-).

 • Kris10

  Die tip over de tandpasta heb ik nog nooit nodig gehad maar ik onthoud het! Wij werken ook met vaste momenten/volgordes om gezeur te voorkomen. Werkt inderdaad goed!

 • Inge Beleeftnl

  Die tandpasta tip is geweldig! Die ga ik onthouden.

  Verder nog tips:
  In de ochtend mogen ze even tv kijken, maar alleen als ze aangekleed zijn, goed gegeten hebben (minimaal 1 boterham en een stuk fruit) , haren gedaan en tanden gepoetst. Als de wekker gaat zonder zeuren tv uit om naar school te gaan.

  Plaktatoos zijn snel te verwijderen met plakband. Beter dan nagellakremover.

  Vlekken in tapijt of je bank zijn goed te verwijderen met glansspoelmiddel en water.

 • Goofball

  ah ik ben gelukkig uit de verzorgingstas periode, maar ‘k had die altijd wel goed gevuld staan, ook met reservekledij (ivm die fontijn).

  jaja, zandbakken…bij ons moeten ze ook schudden aan de voordeur. Aangezien we in stadscentrum wonen (zonder trampoline) betekent dat soms letterlijk een hoopje zand aan de voordeur. Vergeet toch vooral niet de broekzakken binnenstebuiten te keren, daar kan echt een dl zand inzitten die met gewoon springen er niet uit is!

  bij ons is vast snoepjesmoment een (lange) autorit op de autosnelweg.

Een reactie achterlaten