rituelen en gewoontes
Najaarschallenge

Rituelen en gewoontes in ons gezin

Tijd voor de tweede challenge van blogboost. Natuurlijk hebben we zoals elk gezin onze eigen rituelen en gewoontes. Vandaag vertel ik jullie er meer over.

Rituelen

We hebben heel wat rituelen ingebouwd. Dat geeft onze kinderen rust en structuur.

Ochtendritueel

’s Morgens staan we om 06.40u op en doen we eerst onze kleren an. Pas daarna ontbijten we. Slaap is heilig, dus alle slaap die ik kan krijgen, pakken we mee. Daarom sta ik niet vroeger op dan de kids (tenzij de jongste weer om 6u ligt te roepen en iedereen wakker maakt). Op zich lijkt het me fijn om even helemaal alleen rustig beneden te zitten, maar de slaap wint het toch altijd. Manlief is elke ochtend aanwezig (we staan beiden in het onderwijs), dus het is ook wel mogelijk om wat langer te blijven liggen.

Ik werk halftijds

Om de andere dag gaan de jongens ’s avonds in de douche, dus ’s morgens wassen ze zich even met een washand voor ze hun kleren aandoen. Omdat we ’s middags bijna altijd naar huis komen, zorg ik dat ik dan snel iets in elkaar kan flansen of eten we iets uit de diepvries. Op de dagen dat ik thuis ben (ik werk halftijds), heb ik meer tijd om te koken.Soms kook ik ook voor twee dagen ver. Een geluk dat ik dus ’s morgens niet met boterhammen moet gaan goochelen en vormpjes staan uitprikken. Want dat moet toch enorm veel tijd vragen! Eén dag per week eten de jongens in school en wij ook. Maar dan krijgen ze een gewone boterhamdoos mee. Gewoon is goed genoeg. Om 07.40u vertrekken we naar school, want dan moet de jongste eerst nog naar de crèche. Op dagen dat ik thuis ben, vertrekken we pas om 8u. Dan is er nog wat tijd om te spelen of een verhaal.

Avondritueel

Vaak haal ik hen al om 16u van school, dus dan hebben we nog een lange avond samen. Soms moeten ze nog even in de opvang, maar dit proberen we te beperken. Meestal hebben we al warm gegeten, dus eten we nog een boterham. Dat is echt zo easy. Blij dat ik dan niet nog moet staan toveren in de keuken, maar bezig kan zijn met hen. Even spelen, luisteren naar hun verhalen… Wat samen lezen of iets anders. Er is meestal tijd en daar ben ik dankbaar voor.

Om 17.45u is het tijd voor wat televisie, om 18.30u lezen we een verhaal en om 18.45u is het tijd voor de middelste om naar bed te gaan. De jongste en de oudste volgen tegen 19.20u. Elke avond lezen we om de beurt een verhaal voor en stoppen we de kids om de beurt in bed. Dat is handig, zo hebben we elk wat quality time met hen.

Aperitieven op vrijdagavond

Elke vrijdagavond vieren we het weekend. Dat weten de kids ondertussen al goed. Dan vragen ze zelf wanneer we weer gaan ‘aperitieven’. Wat dat inhoudt? Dan leg ik een schaaltje vol met vier verschillende hapjes. De ene keer zijn dat chips, de andere keer popcorn of m&ms of kaasjes. De kinderen vinden dit geweldig. De vrijdagavond is ook de enige avond in de week dat ze een boterham met choco mogen eten. De andere avonden eten we boterhammen met beleg. Tenzij het brood op is en ze pannenkoeken krijgen. Sssht, niet verder vertellen! 😉

rituelen en gewoontes

Wat zijn jullie gewoontes?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

5 reacties

Een reactie achterlaten