structuur bieden aan kinderen hoe doe je dat
autisme zoon

Structuur bieden thuis, hoe doe je dat?

Het schooljaar is opnieuw begonnen. Alles moet wat sneller gaan en met de hobby’s wordt het weer stunt- en vliegwerk om overal op tijd te zijn. Ook thuis is het zoeken naar een goede structuur. De spanning stapelt zich op, net als de vermoeidheid en dan is er veel kans op ontploffingsgevaar. Hier thuis hebben we enkele zaken gevonden die echt helpen en meer rust brengen.

Leg de verantwoordelijkheid bij hen

Hoe bied je nu thuis structuur? Want dat is belangrijk en geeft hen zekerheid. Ze weten wat ze mogen verwachten en zorgt voor minder drama. Omdat mijn twee oudste al wat groter worden (10 en 8 jaar), is het ook handig om hen wat meer verantwoordelijkheid te geven.

1. Werk met een checklist

’s Ochtends komen onze kids ofwel slechtgezind én moe ofwel hyperactief én wild naar benden. In beide gevallen is er niks mee aan te vangen. Ze hebben het geheugen van een goudvis en vergeten steeds wat er allemaal in hun boekentas moet zitten. Dan gaan ze spelen, terwijl ze nog hun boterhamdoos moeten wegstoppen, hun schoenen moeten aandoen of hun turnzak van het rek moeten halen. Jij bent dan de boze moeder die alles 10 keer moet herhalen. Herkenbaar? Omdat ik dat beu was, heb ik alles in een lijst gegoten. Nu kunnen ze zelf zien wat ze nog allemaal moeten doen voor ze mogen spelen. Het helpt echt en er is meer rust ’s morgens. De picto’s heb ik van Sclera.

checklist ochendrush autisme

2. Afspraken maken met je gezin

Afspraken maken is ook heel belangrijk thuis. Daarom hebben we een afspraak over schermtijd. Ze mogen per dag een uurtje schermtijd. Na een uur valt de Ipad automatisch uit en weten ze dat het bijna bedtijd is. Dan is er nog tijd voor een verhaaltje/zelf lezen en stopt één van ons hen in bed. Dat werkt prima. We hebben ook vaste eettijden en mijn kids weten wanneer ze een snoep mogen. Alles is hier goed afgesproken, dan kan er ook geen discussie zijn.

3. Maak een weekplanning op

Mijn kinderen worden al wat groter en ze krijgen huiswerk, maar ze hebben ook nog wat hobby’s. De oudste heeft autisme en om het wat duidelijk te maken voor hem, maakten we een weekplanning. Dat helpt hem goed. Maar ook voor mijn middelste zoon, zonder autisme, maakte ik een planning op. De planningen hangen uit aan de kast en kunnen ze raadplegen wanneer nodig.

Hebben jullie nog tips voor meer structuur thuis?

Meer lezen? Autisme en een nieuw schooljaar

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

Een reactie achterlaten