mild zijn voor jezelf
persoonlijk

Tips om mild te zijn voor jezelf/ De waarde van zelfliefde

Mild zijn voor jezelf

Ik poste al eerder enkele collages van mijn bullet journal. Daarin koos ik één woord voor dit jaar. Het woord is: ‘mild’ zijn. Vooral voor mezelf. Want dat is het moeilijkste van allemaal.

Wat betekent mild zijn voor jezelf?

De letterlijke betekenis van mild zijn kan je op verschillende websites terugvinden. Voor mij betekent het vooral dat je aardig en lief bent voor jezelf. Voor anderen ben ik meestal erg zachtaardig en lief. Dat is geen probleem. Maar voor mezelf ben ik soms nogal streng. Ik wil het vooral goed doen denk ik.

Waarom is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf?

Waarom koos ik precies dat woord? Wel, vorig jaar had ik een heel lastig jaar. Ik ben mezelf helemaal verloren, omdat ik geen tijd nam om op adem te komen. Altijd maar bezig met het zorgen voor anderen. Een soort vermoeide redder die op den duur zelf kopje onder ging.

Dit jaar gaat het beter, want ik zet mezelf soms op de eerste plaats. Als het met mij goed gaat, dan kan ik ook goed voor anderen zorgen. Maar hoe doe je dit nu? Hierbij enkele tips uit mijn ervaring:

Tips om milder te zijn voor jezelf

Tip 1: Goed is goed genoeg

Ligt je huis rommelig? Staan er nog drie wasmanden strijk? Dat is heus niet alleen bij jou zo. Ik leerde ondertussen over de rommel kijken en mijn prioriteiten kiezen. Plooien lukt even goed en tijd met je kids is meer waard dan een perfect huis.

Tip 2: Het is oké om even niet oké te zijn

Toen ik een halfjaar thuis zat, voelde dit als falen. Terwijl het dat niet was, want het opende mijn ogen. Ik werkte keihard aan mezelf. Heel veel gesprekken bij de psychologe volgden en nog steeds ga ik iedere maand. Ik kan het iedereen aanraden en schaam er niet voor. #iedereennaardepyscholoog #wegmettaboes

mild zijn voor jezelf

Tip 3: Jouw verdriet mag er ook zijn

Je kan altijd verhalen vinden die erger zijn. Het is goed om te relativeren, maar alles kapot relativeren heeft geen zin. Dus zeg ik soms hoe ik me voel: Kak! Ongelukkig zijn is tegenwoordig precies geen optie meer. Terwijl ik vind dat het er ook mag zijn.

Tip 4: Zelfzorg

Zorg dat je zelf tijd krijgt om weer op te laden. Dat doe ik door mijn loopschoenen aan te trekken, dat kan op ieder moment van de dag en dat vind ik zo leuk. Door naar podcast te luisteren, te zingen of te lezen. Zoek iets dat je leuk vindt en plan het in.

Tip 5: Het is niet omdat het kan, dat het ook moet

Deze zin zeg ik soms een paar keer tegen mezelf. Ik ben nogal snel enthousiast en zeg tegen veel ja (zoals tegen 40 dagen bloggen nu). Dan denk ik later: ‘Wat heb ik nu weer gedaan?’ Deze zin remt me soms wat af in het nemen van te overhaaste beslissingen. Maar dat bloggen vind ik nog steeds super leuk hoor en ik stop nog lang niet 😉.

Tip 6: Zelfliefde is de basis

Probeer jezelf graag te zien. Dat is een hele belangrijke. Weet dat je je best doet en wees niet te streng. Alle ballen in de lucht houden is onmogelijk, je mag er best wat laten vallen of delegeren. Je doet het goed op jouw manier, geloof me maar.

Zijn jullie mild voor jezelf? Of kan je net als ik nog wat leren?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

5 reacties

 • Evi

  Hele wijze lessen die je geleerd hebt en die je probeert toe te passen. Zelf probeer ik ook om wat milder voor mezelf te zijn en vooral mezelf wat liever te zien, maar dat gaat met vallen en opstaan.

 • saturnein

  Ik zit een beetje in een woelige periode, al jaren eigenlijk. Ik vind mezelf niet meer.
  En ik probeer het aan te pakken zoals jij: mild zijn voor mezelf.
  The best you can is good enough, zingen die van Radiohead, en inderdaad he.
  Die laatste vind ik ook wel een goeie, en die probeer ik ook toe te passen. Maar het is moeilijk.

  • Mieke

   Ja, ik begrijp dat het moeilijk is. Het is hier ook nog altijd een evenwichtsoefening tussen tijd voor mezelf en tijd voor mijn gezin. Maar zolang we er ons van bewust zijn en ons best doen, dan komt het wel goed denk ik dan. Veel succes!

Een reactie achterlaten