mooimakers afval rapen
inspiratie,  milieuvriendelijk

Tips om wat afval te besparen met kleine kids

Ik ben een eco-mens. Geen idee of dit een woord is, maar de laatste jaren ben ik me vooral gaan toeleggen op het besparen van plastic en afval. Zo blogde ik al eens over het gebruik van wasbare maandverbanden. Ook kocht ik wasbare luiers. Maar vandaag geef ik jullie enkele tips die wat minder moeite kosten om afval te besparen.

Hoe kan je met weinig moeite toch wat afval besparen?

De tips vragen echt niet veel moeite en kunnen toch wat teweeg brengen voor het milieu. Want onze aarde moet nog lang mee, dus zijn we er beter zorgzaam voor.

1. Gebruik een hervulbare drinkfles

Nog steeds zijn er mensen die waterflesjes aankopen om mee te doen naar school/naar het werk. Dit begrijp ik niet. Wat is er mis met kraantjeswater? Koop gewoon een mooie drinkfles die je gemakkelijk kan bijvullen. Op het einde van de rit spaar je zeker geld uit en heel wat afval.

2. Doe een zak/tas mee van thuis

Gelukkig moet je ondertussen betalen als je geen zak mee hebt. Dan doen mensen al eens meer moeite. In mijn koffer zit er altijd een herbruikbare zak en ook in mijn handtas heb ik zo’n handig zakje van de Zeeman zitten. Je kan dit oprollen om weg te stoppen en als je het nodig hebt, dan rol je dit uit tot een echte zak. Super handig!

3. Handige shampoobars

Shampoo in flessen gebruik ik ondertussen al enkele jaren niet meer. Ik ontdekte de shampoobars. Wie bang is dat zijn haar er niet meer glanzend uit zal zien, ik kan je geruststellen. Ik was mijn haar ondertussen maar één keer per week met zo’n shampoobar en dat werkt perfect. Manlief en de kids kennen ondertussen ook niks anders meer. Een shampoobar kan je best bewaren in een potje, want anders gaat het iedereen keer dat je doucht wat schuimen.

4. Deo uit een potje

Ik reageerde altijd allergisch toen ik deo met een spuitbus gebruikte. Sinds ik deo uit een potje gebruik, heb ik dit niet meer. De deo zit verpakt in een klein, handig potje dat je gemakkelijk kan meenemen op reis. Het past zelfs in je handtas! Je smeert de deo onder je oksel en klaar. Echt een aanrader.

5. Gebruik de fiets

We fietsen hier heel veel. Gelukkig wonen we niet ver van school, maar we fietsen ook naar de hobby’s. We hebben ook een tweedehandse tandem om twee kids op te vervoeren. Zo fietsen we vaak naar school. Dat vinden ze leuk en het is fijner voor onze planeet.

fietsen met de tandem
Ondertussen staat er ook een kinderzitje achteraan, zodat ik twee kids kan meenemen.

6. Koop Foodhuggers

Watte? Misschien ken je dit nog niet, maar dat is super handig als je een halve appel of een halve komkommer hebt. Vroeger deed ik er folie over, maar nu heb ik iets veel handigers. De foodhugger kan je er gemakkelijk opzetten en het zorgt ervoor dat je halve fruit/groente vers blijft. Minder afval en je hoeft ook geen folie meer te gebruiken. Thank me later.

7. De Sint komt hier met tweedehands speelgoed

We kopen hier geen duur speelgoed. Vaak kijken we eerst op tweedehands sites of het speelgoed daar ergens te vinden is. Ook de Sint is ondertussen helemaal mee in dit concept. Zelf geven we speelgoed dat nog goed is weg of we verkopen het weer door.

8. Kleine spoelknop

Leer ze op de kleine spoelknop van het toilet te drukken als het maar een kleine boodschap is. Dat bespaart weer water. Ook gebruik ik het water dat mijn droogkast opvangt, om het toilet door te spoelen.

9. Koop fruit bij de fruitwinkel/markt

Ik walg van fruit of groenten die 37 keer -apart- verpakt zijn. Daarom koop ik lokaal bij de fruitwinkel of de markt. Daar heb je geen last van die verpakkingen en het fruit gaat veel langer mee.

10. Sluit je aan bij de mooimakers

Ken je de mooimakers al? Je kan je via hun website registreren en dan krijg je hesjes en grijparmen toegestuurd waarmee je gemakkelijk afval kan rapen. Dit alles is gratis. De jongens vinden dit heel leuk om te doen en zo leren ze dat afval in de vuilnisbak hoort en niet in de natuur. Win-win!

mooimakers afval rapen
mooimakers afval rapen kids

Geef het goede voorbeeld

Onze kids zullen uiteindelijk veel opsteken van ons eigen gedrag. Als wij het goede voorbeeld geven en zorgzaam omgaan met afval, dan zullen ze daar alvast wat van opsteken.

Hebben jullie nog tips?

* Deze blog werkt affiliate links.

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

8 reacties

Een reactie achterlaten