Tips voor vakantie met kind met autisme
autisme zoon

Tips voor een vakantie met je kind met autisme

Tijdens vakanties valt de structuur van school weg. Veel kinderen vinden dat aangenaam. Lang uitslapen, zien wat de dag brengt. Dat is echt vakantie. Maar voor kinderen met autisme is dat moeilijk. Hun houvast valt helemaal weg.

Vakantie met een kind met autisme

Hier zijn enkele tips die je kan toepassen bij kinderen met autisme. Zo wordt de vakantie gezellig in plaats van lastig. Wij passen ze toe en het helpt echt.

1. Maak een planning

Een planning geeft kinderen rust. Zo weten ze wat er zal gebeuren in die dagen/weken. Natuurlijk kan je niet alles vooraf plannen. Maar wij proberen dat toch zoveel mogelijk en maken dit visueel met tekeningen en picto’s.

Vakantieplanner om structuur te brengen voor kindjes met autisme

Deze planning hangt in de woonkamer uit en wordt dikwijls bekeken.

2. Werk met vaste momenten

Uitslapen doen kinderen met autisme meestal niet. Onze zoon toch niet. In het weekend en de vakantie is hij vaak vroeg wakker, maar hij mag maar om 07.30u opstaan. Dat lukt, dan leest hij strips tot hij het juiste uur op de wekker ziet verschijnen. We werken met vaste momenten. Zo proberen we zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te eten. Er zijn vaste schermmomenten. Dat zorgt voor structuur.

3. Plan de vakantie niet te vol

Kinderen met autisme hebben ook nood aan rust. Zo bouw je niet teveel spanning op en blijft de vakantie leuk. Eén activiteit op een dag is voldoende, zodat er ook wat tijd is om te ontspannen. Dat hebben ze echt nodig, om die drukke schoolweken weer aan te kunnen.

4. Kom buiten beweeg

Wandelen in de natuur of een fietstocht doen, een beetje beweging is goed voor iedereen. Voor kinderen met autisme is de natuur een plek waar prikkels verwerkt worden. Een beetje buitenlucht kan wonderen doen op een lastige dag.

5. Wees zelf ontspannen

Je zorgen maken of het wel zal meevallen, is normaal. Maar maak je ook niet teveel zorgen. Je kind voelt namelijk haarfijn aan dat zijn ouders gestresst zijn en neemt deze emotie over. Waardoor het zich moeilijker zal gedragen. Met de nodige voorbereidingen zoals hierboven is stress nergens voor nodig.

Hebben jullie nog meer tips?
Lees ook: Omgaan met een kind met autisme

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

Een reactie achterlaten