vijf tips schooljaar gemakkelijker
inspiratie

Vijf tips om het schooljaar gemakkelijker te laten verlopen

Een nieuw schooljaar. We waren er allemaal aan toe. Maar nu begint alles weer, ook de hobby’s. Het gaat van chill naar razend druk. Daarom heb ik vijf tips om het wat gemakkelijker te maken.

1. Leg ’s avonds al zaken klaar

Denken aan een turnzak of een zwemzak die mee moet? Daar heb ik ’s ochtends geen tijd voor. Dus zorg ik dat die zak al klaarligt bij hun boekentas. Net zoals ik de kleren en de koekendoos al klaar leg. Alles wat ik op voorhand kan doen, doe ik dan ook. Zo gaat het ’s ochtends toch iets rustiger.

2. Zorg voor een vast ritme

Je kind moet je weer veel. Stilzitten, vroeg opstaan, werkjes maken… Dat vraagt veel van hen en is vermoeiend. Zorg dus voor een vast bedmoment en hou je aan de uren. Voldoende nachtrust zorgt ervoor dat ze uitgerust zijn, want anders worden ze al snel ziek.

3. Zorg voor voldoende momenten om te ontspannen

Hobby’s zijn belangrijk. Maar als je kind elke dag iets te doen heeft na school, dan is er weinig tijd om te ontspannen. Sommige kinderen hebben daar nood aan. Plan hun week dus niet te vol, zodat ze ook nog even op adem kunnen komen.

4. Een rustige ochtendspits

Zet je wekker iets vroeger. Zo heb je meer tijd als de kids de boel vertragen. Want dat zullen ze! Meer tijd zorgt er ook voor dat jij zelf rustig blijft en dat je kinderen dit overnemen. Want stress ’s morgens wil je absoluut vermijden.

5. Wees mild

Voor jezelf, als je iets vergeet. (Vanmorgen was ik het hesje van de jongste al vergeten.) Maar ook naar de kinderen toe. Weer een hele dag stilzitten en opletten, dat zorgt ervoor dat ze ’s avonds misschien wat drukker zijn dan normaal. Of dat ze niet veel nodig hebben om te ontploffen. Laat hen voelen dat je weet dat het lastig is die eerste schoolweken.

Veel succes! Hopelijk komen we na een paar weken in rustiger vaarwater.

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

2 reacties

  • Goofball

    Ik ben absoluut voorstander van niet teveel hobbies. Niet enkel voor de kinderen maar ook voor mezelf. Als ik na mijn werk nog elke avond mag gaan rondhossen van hier naar daar, dat lukt me ook niet hoor. Dus ik veto sommige zaken ook puur voor mezelf, omdat ik het ook moet rondkrijgen.

    Wij leggen niet alles klaar de avond ervoor (omdat ik dan rondhoss en stress ’s avonds terwijl ik dan echt mijn rustmoment moet hebben voor ’t slapen gaan), maar vanaf de lagere school kunnen kinderen echt al veel zelf.
    Aan voordeur hangt schema op van wie wanneer zwemzak of turnzak moet meedoen (en met post-it kunnen dan alle speciallekes erbij die opeens voor een of ander knutselproject of uitstap mee moeten). De kinderen kijken daar ook mee wat mee moet en grabbelen dan zelf hun turnzak of zwemzak mee. En omdat het niettemin te vaak fout ging met vergeten klasagenda’s in boekentas of zo, hebben ze nu elk een checklistje iedere ochtend en ook bij thuiskomen om boekentas correct leeg te maken en hun fluojasje niet midden op de gangvloer achter te laten. Ik weiger het denkproces en de verantwoordelijkheid voor ieder op mij te nemen.

Een reactie achterlaten