wasbare maandverbanden
inspiratie

De voor-en nadelen van het wasbare maandverband

Ik gebruik al zo’n twee jaar wasbare maandverbanden. Vooral de afval die je van gewone maandverbanden hebt, deed me overschakelen naar een milieuvriendelijker alternatief. Weet je dat een vrouw tussen de 11.000 en 15.000 maandverbanden of tampons verbruikt in haar hele leven? Dat is toch gigantisch veel! Daarom gaf ik het wasbare maandverband een kans en ik zou het niet meer anders willen. Vandaag leg ik jullie uit waarom.

Enkele voordelen van het wasbare maandverband

Het is beter voor het milieu

Wasbare maandverbanden kan je opnieuw gebruiken. Eerst spoel je ze uit in koud water, zodat de bloedvlekken verdwijnen. Daarna was je op een kort programma op 30 graden. Dan zijn de meeste vlekken eruit. Als laatste kan je ze bij de handdoeken koken op 60 graden. Zo zijn ze weer perfect schoon en kan je opnieuw gebruiken. Ik bewaar ze in een mandje in het toilet, tot ik opnieuw mijn maandstonden heb.

Ze zitten veel beter

Geef toe, die maandverbanden zitten niet altijd even goed. Wasbare maandverbanden zijn zachter, zitten comfortabeler en ademen beter. Je kan ze vastklikken met een drukknop onder je slipje, zodat ze niet verschuiven. Dit lukt het goed. Alleen gaan lopen met een wasbaar maandverband doe ik niet meer. Dan verschuift het wel.

Je hebt geen last van jeuk of irritatie

Er zitten geen schadelijke stoffen in wasbare maandverbanden, waardoor je minder kans hebt op jeuk en irritatie. Ik vind ze aangenaam zitten. Mijn wasbare maandverbanden zijn zwart, dus de bloedvlekken zie veel minder. Als je veel bloed verliest, dan moet je ze wel wat meer verversen. Dat doe ik zo om de drie uur de eerste dagen. Bij je aankoop krijg je een netje en daarin verzamel ik ze tot ik er enkele heb om te wassen.

Ook ’s nachts ben je goed beschermd

Ik heb drie grote maandverbanden voor ’s nachts. Daarnaast heb ik zo’n 10 gewone maandverbanden en zo’n 3 kleine (inlegkruisjes). De grote maandverbanden zijn perfect om de nacht te overbruggen. Ze zitten comfortabel en zorgen ervoor dat je goed beschermd bent. Ik heb maar drie grote nachtbanden, dus dit wil zeggen dat ik na een dag of twee moet wassen. Maar het is ook aan te raden om de vuile maandverbanden niet te lang te laten liggen. Ik stop ze bij de gewone kookwas en dit vraagt bijna geen extra tijd of moeite. Ik vind het dus heel handig.

Nadelen van het wasbare maandverband

Op reis is het niet zo handig

Als je op reis bent en je hebt geen wasmachine, dan is het niet zo handig. Dan gebruik ik Eco maandverbanden. Maar als je een dagje op uitstap bent, dan kun je de wasbare maandverbanden wel gebruiken. Je kan ze gemakkelijk dichtklikken met de drukknopen en in het netje stoppen. Je stopt ze ergens in een zakje in je rugzak en hebt er verder geen last van. Dat deed ik ook met de wasbare luiers van mijn kids.

Soms verschuiven ze

Als ik mijn maandstonden heb, dan doe ik stevige onderbroeken aan. Niet te dunne, want anders gaan ze verschuiven. Je onderbroek en je maandverband zijn best even breed en dan houden die drukknopjes alles wel op zijn plaats. Als je gaat sporten en veel moet springen, dan gaan ze soms verschuiven. Dus is het beter dat je dit op voorhand weet.

Waarom geen menstruatie cup?

Ik ben geen fan van tampons en de menstruatiecup. Dit blijf ik voelen en het geeft me een vervelend gevoel. Inge beschreef al dat de menstruatiecup niet goed samengaat met hoogsensitiviteit. Maar geef het gerust een kans.

Waar koop je wasbare maandverbanden?

Als ik je (hopelijk) misschien een klein beetje overtuigd heb, dan stel je nu misschien de vraag waar je dit kan kopen? Wel, Blabloom is mijn favoriete website. Daar vind je een starterspakket. Het is een investering, maar op den duur spaar je dit zeker uit, want dan hoef je geen wegwerp maandverbanden meer te kopen. Ik kocht er later nog vier gewone maandverbanden bij. Maar wil jij enkel de nachtverbanden eens proberen of gebruiken, omdat je dan toch thuis bent? Even goed, zo help je toch al een beetje het milieu.

ps: Dit alles is niks gesponsord. Gewoon mijn eigen enthousiaste mening.

Gebruiken jullie ook wasbare maandverbanden?

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

17 reacties

 • Sanne

  Ik ben ook fan sinds een jaar! Dat artikel van hoogsensitiviteit en de cup ga ik eens lezen. Ik ben ook hoogsensitief maar heb geen probleem met de cup. Wel afwisseling met maandverband nodig dus misschien is er toch iets van waar dan 🙂

  • Mieke

   De cup lag mij echt niet, maar dat is heel persoonlijk he. Fijn dat je ook fan bent van het wasbare maandverband. Er zijn nog te weinig mensen die het kennen, merk ik zo 🙂

 • alicesfreedom

  Ik ben niet zo’n fan van het uitwassen. Ik verlies soms klonters en lijkt me niet erg aangenaam.
  Ik zou me denk ik minder “veilig” voelen, maar dat zit misschien gewoon tussen mijn oren?

  • Sanne

   Ik vind dat wasbaar maandverband minder snel lekt dan niet-wasbaar. Met een wasbaar nachtverband kan ik een hele nacht doorslapen, met een gewone moet ik 1 of 2 keer opstaan omdat het niet voldoende absorbeert.

  • Mieke

   Dat uitwassen ben ik ondertussen al gewend. Je kan ze ook in een emmer water stoppen en laten weken. Met klonters heb ik minder ervaring, maar het maandverband dekt wel echt goed. Want vooral de eerste dagen verlies ik veel bloed en dit lukt steeds prima.

 • Kris10

  Ik ben nog meer fan van menstruatieondergoed. Geen drukknoppen, nog minder kans op lekken en het is niet nodig om halverwege een werkdag of uitje een andere aan te trekken.

 • tinyblogt

  Ik vind die drukknopjes niet zo leuk. UItwasbare inlegkruisjes heb ik, en ik erger me vaak aan die drukknop want die voel ik dus wel zitten. En ze verschuiven soms ook. Al jaren fan van de menstruatiecup want eenmaal die goed zit, voel je er niets meer van.

  • Mieke

   Echt? Ik voel die eigenlijk niet zitten. Die cup wel. Het is toch iets persoonlijks he. Dat verschuiven is minder het geval als je bredere onderbroeken draagt.

 • Evi

  Ik wist niet eens dat dit bestond (erg he!). Maar het klinkt wel heel interessant, net als dat ondergoed waar Kristien naar verwees. Dus ik ga me er eens in verdiepen 🙂

 • Goofball

  Sinds ik aan de minipil ben (combi borstvoeding – pil na geboorte kinderen) ben ik “gezegend” dat ik in feite geen bloedingen meer krijg. AllĂ©, quasi nooit. Om die reden blijf ik nu al jaren de minipil met akkoord gynaecoloog doornemen. Voor die 2-3 maandverbandjes die ik jaarlijks gebruik, gebruik ik de commerciĂ«le. Er slingert er zo wel een paar in auto/ handtas/ werk computertas zodat ik er een vind wanneer het (onvoorspelbaar) zover is. Maar ‘k vind het prima zo.

Een reactie achterlaten

%d bloggers vinden dit leuk: