Wasbaren luiers wat ik er echt van vind
inspiratie

Wasbare luiers: wat ik er echt van vind

Toen ik zwanger was, vertelde ik jullie al dat ik deze keer wasbare luiers ging proberen. Veel beter voor het milieu en ook voor de tere billetjes van een baby. Maar is dat wel echt zo? Ik vertel jullie wat ik ervan vind.

Wasbare luiers mijn ervaring

Hieronder vertel ik even hoe het ging met die wasbare luiers. Het is mijn eigen mening, dus hopelijk hebben jullie er wat aan als jullie zelf overwegen om dit te doen.

Zelf aangekocht via tweedehands

We probeerden eerst wasbare luiers uit via een service. Maar na een paar maanden ging die zich meer richten op crèches en niet meer op particulieren. Omdat we toen al overtuigd waren, kochten we zelf luiers aan. Maar niet aan de echte prijs, we vonden ze via Tweedehands. Als je goed zoekt, dan vind je er zeker. Want mensen hebben dit maar een korte periode nodig.

Wat vind ik er echt van?

Er zijn veel twijfels rond wasbare luiers. Hieronder beantwoord ik de volgende vragen.

Is dat wel handig?

Ja hoor. Eigenlijk is het niet meer werk dan een pamper aandoen. Het enige verschil is dat de luiers knopjes hebben in plaats van velcro. Ze voelen bovendien heel zacht aan en zitten veel beter dan die plastieken pampers. Omdat ze van katoen gemaakt zijn, absorberen ze niet zo goed, dus heb je wel een overbroekje nodig. Maar die zijn zo leuk in allerlei verschillende kleurtjes! Je baby fleurt er direct van op.

Overbroekjes in leuke kleurtjes

Wat zijn overbroekjes?

De overbroekjes van het merk Popolini vond ik de beste. Ik heb er zes. Daar heb je zeker voldoende mee, want dan kan je al eens één wassen. Dat doe ik niet altijd, meestal laat ik ze even drogen in de zon. Maar na een tijdje gaan ze toch de wasmachine in.

Is dat niet meer werk om te wassen?

Ja, dat is waar. De luiers moet je wassen. Het is wat meer werk dan gewoon een nieuwe pamper nemen. Je moet ze zelfs twee keer wassen. De eerste keer op een korte en lage stand, zodat de pipigeur eruit is. Maar daarna mogen ze in de kookwas, samen met de bavetten en tetradoeken die je vaak gebruikt.

Zijn er ook nadelen?

Ja, toch wel. Als je ergens naartoe gaat, dan moet je er wel aan denken om de wetbag mee te doen, want een wasbare luier kan je niet gewoon weggooien. De luiers zijn veel dikker dan gewone pampers, waardoor broekjes snel te klein worden. Daarom doe ik Casper meestal een grotere maat van broek aan. En bij kleine baby’tjes lijken die luiers gigantisch, maar hoe meer ze groeien, hoe beter het wordt. Ook ververs je de luiers best na een uur of twee, maximum drie. Anders gaan ze lekken.

Cheeky wipes

Vochtige doekjes gebruik niet meer. Nu ben ik verslaafd cheeky wipes. Dat zijn zachte doekjes die je met water en wat druppels kan besprenkelen waardoor ze lekker ruiken. Ik gebruik ze voor alles. Van vuile billetjes tot vuile snoetjes. Even wassen in de wasmachine en je kan ze opnieuw gebruiken. Super handig en no waste!

Een groot voordeel aan wasbare luiers

Maar het beste aan dit alles? We moeten geen twee vuilniszakken per week meer buiten te zetten vol pampers en vochtige doekjes. En dat is een groot verschil voor de natuur.

Gebruiken jullie ook wasbare luiers?

Tot gauw, Mie

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama. Hier vind je vooral eerlijke en herkenbare verhalen.

7 reacties

Een reactie achterlaten