Uncategorized

Ga je weer borstvoeding geven?

 

Nu ik 27 weken zwanger ben is dat één van de meest gestelde vragen. Mijn hart zegt ja, mijn hoofd zegt misschien. Want ik ben eigenlijk geen borstvoedings-mama.

Geen succes

Bij mijn eerst zoon liep het snel verkeerd. Ik weet nog steeds niet hoe het kwam, maar hij zoog niet hard genoeg waardoor er geen melk kwam. Ik ben ook in het ziekenhuis niet goed begeleid geweest. Terwijl ik al veel vroeger moest beginnen kolven, zeiden ze daar niets van en lieten ze me maar sukkelen. Het was er ook een ware babyboom, waardoor ze veel te weinig tijd hadden om me op weg te helpen. Dus eindigde ik in het sukkelstraatje…geen melk, een hongerige/huilende baby en een oververmoeide mama. Met de vroedvrouw probeerden we het volgende uit: eerst aanleggen, daarna kolven en de resterende melk in een flesje geven. Op den duur was ik de hele dag bezig met eten geven en ik kreeg er echt een hekel aan. En geen enkele voldoening! Terwijl het niet goed voelde, deed ik door. Als ik er nu op terug kijk, dan was ik eigenlijk echt gek. Het liep zo vierkant als het maar kon, maar toch wou ik niet opgeven. Toen ik na 2,5 maanden een borstonsteking kreeg, gaf ik me gewonnen.

Hard werken

Bij de tweede zoon was ik gelukkig heel wat wijzer. Ik had zoiets van: we zien wel. En het ging beter. Misschien was ik rustiger, ik weet het niet. Hij was een goede drinker, ik had voldoende melk en alles verliep behoorlijk goed. Bijna drie maanden kon ik borstvoeding geven. Maar zo ‘zalig’ heb ik dat eigenlijk nooit gevonden. Het is vooral hard werken. Niemand kan de voeding eens overnemen. In het begin was het zoeken, met de nodige tranen en was ik heel onzeker dat het weer fout zou lopen. Ik zat ook nog met een ander kind, die dan tijdens de borstvoedingsmomenten vrij spel had. Gelukkig was hij echt wel flink. En die vermoeidheid van de onderbroken nachten is toch niet te onderschatten vind ik. Want nee, hij sliep echt niet door.

Derde keer?

Dus een derde keer? Ik voel me enerzijds een beetje verplicht naar mijn laatste zoon. De andere twee kregen het, dus ik vind dat hij er ook recht op heeft. Maar of ik het lang zal volhouden? Eerlijk, ik weet het niet. Er zijn nu nog twee kinderen om voor te zorgen. We zien wel dag per dag. Gelukkig weet ik dat flesvoeding even goed is. Beter een happy mama met flesvoeding, dan een depri mama met borstvoeding.

Wat zijn jullie ervaringen met borstvoeding?

Tot gauw,
Mie

 

Avatar

Ik ben Mie. Mijn blog gaat over het moederschap. Ik neem je mee op avontuur met de nodige humor en drama.

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: